Nederlandse bende pleegt meer dan honderd ramkraken op Duitse geldautomaten

Een Nederlandse bende zou verantwoordelijk zijn voor een serie plof- en ramkraken op Duitse geldautomaten in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. Er zijn dit jaar al meer plof- en ramkraken geweest dan in heel 2015, zo blijkt uit cijfers van de politie.

De bende wijkt uit naar Duitsland nu de pinautomaten in Nederland beter zijn beveiligd. Beeld anp
De bende wijkt uit naar Duitsland nu de pinautomaten in Nederland beter zijn beveiligd.Beeld anp

Een Nederlandse 'Audi-bende' zou de hoofdverdachte zijn. In Noordrijn-Westfalen staat de teller dit jaar al op 80, tegenover 67 in 2015. In Nedersaksen zijn er 67 geldautomaten geplunderd, waar vorig jaar het er 28 waren.

De kraken worden in verband gebracht met een groep van zo'n 250 Nederlanders van Marokkaanse afkomst uit de buurt van Utrecht en Amsterdam. Ze wijken uit naar Duitsland nu de pinautomaten in Nederland beter zijn beveiligd. Na hun daad vluchten ze in Audi's op hoge snelheid richting de grens.

Vaak zonder buit

Volgens de politie blijven de criminelen door betere beveiliging vaak zonder buit. Al lukte het dit weekend wel in Papenburg, vlak over de grens bij Groningen. Daar gingen de boeven met een onbekend bedrag ervandoor.
In de strijd tegen de ramkrakers werken de Duitse en de Nederlandse politie samen. Verschillende verdachten zijn inmiddels opgepakt, maar volgens Thomas Aling van de Nederlandse Nationale Politie blijft het 'een wapenwedloop'.

De afgelopen tijd waren er tijdens die vluchtpogingen meerdere grote ongevallen op de snelwegen van Duitsland naar Nederland. Soms met dodelijke afloop.

In februari kwamen twee Nederlandse inbrekers om het leven op de snelweg richting Venlo. Ze hadden kort ervoor ingebroken in een telefoonwinkel. Hun Audi raakte op hoge snelheid van de Autobahn. In maart overleed een Utrechter en raakten twee anderen ernstig gewond door een ongeval, tijdens de vlucht na een plofkraak in Meppen. In hun auto vond de politie een zak met geld.

Meer over