Nederlandse banken voor half miljard in WorldCom

De vier grote Nederlandse financiële dienstverleners lopen het risico tezamen ongeveer 500 miljoen euro te verliezen bij een faillissement van het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom....

ING en Fortis maken hun risico niet bekend, maar analist Jaap Meijer van SNS Securities schat op basis van openbare gegevens dat zij respectievelijk 150 en 40 miljoen dollar aan het bedrijf hebben uitgeleend.

Dinsdag na het sluiten van de Amerikaanse beurs meldde het management van WorldCom dat de laatste vijf kwartalen 3,8 miljard dollar met opzet verkeerd is geboekt. De fraude is uit intern onderzoek gebleken. Lopende kosten werden als investeringen op de balans gezet. Op die manier werd de winst opgepoetst. Kosten moeten namelijk in het lopende kwartaal van de winst worden afgetrokken. De afschrijvingen op investeringen daarentegen worden over langere tijd uitgesmeerd, zodat het effect op het resultaat lager is.

De financiële topman van WorldCom, Scott Sullivan, is vanwege de fraude op staande voet ontslagen. In mei werd de voormalige topman van WorldCom Bernie Ebbers al aan de kant gezet. De malversaties zijn onder zijn verantwoordelijkheid gebeurd.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC was al in maart een onderzoek begonnen naar WorldCom. Dat onderzoek spitste zich toe op het selectief verstrekken van informatie, en aan verdachte leningen die het bedrijf aan zijn topman Ebbers had verstrekt.

De accountant van WorldCom ten tijde van de fraude was Arthur Andersen, hetzelfde kantoor dat eerder deze maand werd veroordeeld vanwege zijn betrokkenheid bij de ondergang van energiehandelaar Enron. Volgens Andersen heeft Sullivan informatie voor de controleurs achtergehouden, en heeft het zijn werkzaamheden volgens de regels uitgevoerd. Overigens verving WorldCom Andersen in mei voor KPMG.

Meer over