Nederlandse bank wekt woede met investering in Honduras

Hondurese indianen zijn woedend op de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO wegens de financiering van een waterkrachtcentrale. 'FMO is medeplichtig aan moord en mensenrechtenschendingen', aldus Bertha Cáceres, coördinatrice van de Hondurese Vereniging van Inheemse Organisaties COPINH.

VAN ONZE CORRESPONDENTE MARJOLEIN VAN DE WATER

RIO DE JANEIRO - FMO is in 1970 opgericht door de Nederlandse overheid 'met als doel duurzame economische groei in ontwikkelingslanden te bevorderen'. De staat heeft een meerderheidsbelang in de bank. Eind februari tekende FMO een financieringscontract met het Hondurese bedrijf DESA voor de bouw van een waterkrachtcentrale in het westen van Honduras.

De indianen ter plaatse verzetten zich tegen het project, en stuurden de bank een brandbrief met de vraag zich terug te trekken. Ze willen geen waterkrachtcentrale in de voor hen heilige rivier en beroepen zich op hun recht op zelfbeschikking. De indianen worden gesteund door internationale mensenrechtenorganisaties. FMO ontkent dat een meerderheid van de lokale bevolking tegen is en stelt dat het project juist bijdraagt aan de ontwikkeling van de gemeenschappen.

De staat zet militairen en politie in om de demonstranten de mond te snoeren. Vorig jaar schoot een soldaat een inheemse leider dood, een kind raakte daarbij zwaargewond. De indianen zeggen dat politie, militairen en privébeveiligers hen stelselmatig intimideren. 'Ik ben tientallen keren met de dood bedreigd', aldus Cáceres.

undefined

Meer over