Nederlandse ambassadeur gewond bij helicrash, zeven doden

Een Pakistaanse militaire helikopter met buitenlandse diplomaten aan boord is neergestort in het bergachtige noorden van het land. Hierbij zijn zeven doden gevallen, onder wie de ambassadeurs van Noorwegen en de Filipijnen, de echtgenotes van de ambassadeurs van Indonesië en Maleisië en twee piloten. De Nederlandse ambassadeur Marcel de Vink was ook aan boord. Hij raakte gewond.

Redactie
De Nederlandse ambassadeur Marcel de Vink in Pakistan. Beeld anp
De Nederlandse ambassadeur Marcel de Vink in Pakistan.Beeld anp

In totaal waren er elf buitenlandse en zes Pakistaanse passagiers aan boord. De helikopter kwam neer op een school, maar de leerlingen hadden vrij dus het gebouw was leeg. Het toestel was in een delegatie van drie helikopters onderweg naar een ceremoniële bijeenkomst in het noorden van Pakistan, waar ook de Pakistaanse premier aan zou deelnemen.

Naast de Nederlandse ambassadeur raakte ook de Poolse ambassadeur en nog een derde persoon gewond. Ze zijn met helikopters naar een militair ziekenhuis gebracht in de plaats Gilgit.

'De Vink goed aanspreekbaar'
Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken laat weten in een persbericht dat hij inmiddels met De Vink heeft gesproken. 'Hij was goed aanspreekbaar. Zijn verwondingen worden in het ziekenhuis nog in kaart gebracht.' Het ministerie wil verder niet uitwijden over de gezondheid van de ambassadeur en hoelang hij in het ziekenhuis zal moeten blijven.

Koenders stelt er 'alles aan te doen' om De Vink zo snel mogelijk naar Nederland te halen. 'Wat een interessante dag had moeten worden, is veranderd in een menselijk drama', zegt minister Koenders in een persbericht. Hij is 'aangedaan' door het ongeluk en uit zijn medeleven aan de nabestaanden.

Pakistaanse Taliban claimt crash, leger ontkent
Het ongeluk vond plaats in de Naltar-vallei, in de buurt van Gilgit en Hunza. Dit is geen Talibangebied, maar de Pakistaanse Taliban (TTP) claimt de helikopter te hebben neergeschoten. Het leger ontkent dit: volgens woordvoerder Asim Bajwa is het 'uitgesloten' dat er een terroristische aanslag is gepleegd. 'Volgens onze eerste informatie landden twee helikopters veilig, terwijl een derde een technische fout ontwikkelde tijdens de landing', aldus Bajwal op Twitter.

Een ooggetuige vertelt persbureau Reuters hoe hij zag hoe het toestel crashte. 'De helikopter kwam dicht bij de landingsplaats en probeerde te draaien toen hij neerstortte', aldus Shakil Ahmed. 'De helikopter vloog in brand en stond een uur in lichterlaaie.'

De TTP claimt wel vaker verantwoordelijk te zijn voor gebeurtenissen waar het later niets mee te maken blijkt te hebben. Ze is in elk geval vrijwel niet actief in dit gebied - waar ook maar weinig Pathanen wonen, de etnische groepering waar de Taliban grotendeels uit bestaat. Vliegen is bovendien gevaarlijk in het noorden van Pakistan. De bergen zijn hier hoog, met maar liefst vijf pieken hoger dan 8.000 meter en 160 bergtoppen die hoger zijn dan 7.000 meter.

Kort profiel van ambassadeur De Vink

NAAM: Mr. drs. Marcel Jacco de Vink

GEBOORTEDATUM: 24 juli 1968 (46 jaar)

BEROEP: Sinds augustus 2013 de Nederlandse ambassadeur in Pakistan (standplaats Islamabad)

VORIGE BANEN: 2010 - 2013, hoofd politieke afdeling Nederlandse ambassade Washington

2006 - 2010, particulier secretaris van de ministers Bot en Verhagen (achtereenvolgens op Buitenlandse Zaken)

2005 - 2006, plaatsvervangend hoofd politieke afdeling Permanente Vertegenwoordiging bij de VN in New York

1994 - 1995, marineofficier

OPLEIDING: Doctoraal in rechten en geschiedenis (Rijksuniversiteit Utrecht 1994)

Bijeenkomst met premier
In totaal vlogen drie helikopters de delegatie van buitenlandse vertegenwoordigers en hun entourage naar de regio Gilgit-Baltistan. Er zouden 37 mensen deel hebben genomen aan de trip, aldus een passagier van een van de helikopters.

De helikopter was onderweg naar de stad Gilgit, waar een bijeenkomst plaats zou vinden met de Pakistaanse premier Nawaz Sharif. Deze kreeg het nieuws te horen terwijl hij in een regeringsvliegtuig onderweg was. Hij is daarna meteen omgekeerd en teruggevlogen naar Islamabad.

Pakistaanse soldaten bij het militaire hospitaal waar de slachtoffers naartoe zijn gebracht. Beeld afp
Pakistaanse soldaten bij het militaire hospitaal waar de slachtoffers naartoe zijn gebracht.Beeld afp
Een Pakistaanse legerhelikopter. Beeld epa
Een Pakistaanse legerhelikopter.Beeld epa
Meer over