Nederlands volleybalteam raakt achterop

De Nederlandse volleybalploeg kwalificeerde zich dit weekeinde ternauwernood voor het EK, maar die prestatie werd overschaduwd door nieuwe zorgen. Aan de teloorgang die na de Olympische Spelen van Sydney werd ingezet,komt maar geen eind....

Natuurlijk komen er bij dit soort gelegenheden altijd wel herinneringen los aan ploegen die na een miraculeuze ontsnapping in de kwalificatiereeks uiteindelijk de titel mee naar huis namen. De Deense voetballers werden in 1992 van het strand geplukt, waarna ze Europees kampioen werden. Dat zal de Nederlandse volleyballers ongetwijfeld aanlokkelijk in de oren klinken, maar dergelijke scenario's lijken deze ploeg niet voorbehouden.

Nederland heeft weliswaar nog steeds een hang naar het roemruchte en niet eens zo heel verre verleden, maar die staat de harde werkelijkheid anno 2003 slechts in de weg. Sinds Sydney 2000 behaalde de ploeg twee keer een finaleplaats in de World League en die oogst is - vergeleken met de Olympische titel van 1996 en de Europese titel van 1997 indachtig - erg schamel, zo moest ook aanvoerder Reinder Nummerdor constateren.

Het beste bewijs dat het niveau sindsdien slechts is teruggelopen wordt geleverd door de Italiaanse competitie. Drie Nederlanders nog maar - Nummerdor, Görtzen en Schuil - acteren op het niveau, waar nog niet eens zo heel erg lang geleden bijna twee volledige teams actief waren.

De Nederlandse ploeg teert al geruime tijd op de inbreng van dat drietal, en is op de overige posities zeer kwetsbaar geworden. De libero werd sinds de aanstelling van Bert Goedkoop als bondscoach door drie verschillende personen bemand en ook de middenposities rouleerden flink. Bij het WK vorig jaar stonden Joppe Paulides en Sander Olsthoorn nog in de basis, nu bleven zij thuis en waren Mike van de Goor en Rob Bontje eerste keus.

Zorgwekkender is niettemin de spelverdeling, het meest cruciale onderdeel van het volleybalspel. De harde uitval van de anders zo ingetogen aanvoerder Nummerdor naar Nico Freriks op de slotdag van het EK-kwalificatietoernooi in Strumica geeft het belang van die positie goed weer. De wetenschap dat een spelverdeler zonder wedstrijdritme altijd nog de beste spelverdeler is die in Nederland voorhanden is (zoals Goedkoop zondag beweerde) maakt de ploeg kwetsbaarder dan ooit.

Maar ook op de andere posities slaagde de bondscoach er niet in de beste Nederlandse spelers naar Macedonië te halen. Bas van de Goor, Albert Cristina, Joost Kooistra en Olof van der Meulen, één voor één uitblinkers in de play-offs, bleven om uiteenlopende redenen thuis, terwijl zij onbetwist een aanwinst voor de ploeg zouden betekenen.

Goedkoop heeft zijn vizier niettemin gericht op de jeugd en daarmee op de toekomst. Van de achttien spelers die geselecteerd werden voor de World League, die over twee weken begint, zijn acht spelers onder de 23 jaar. Maar of zij ook de tijd en de mogelijkheden krijgen om uit te groeien tot volwaardige internationals zal deels afhangen van de organisatie van het Nederlandse volleybal.

De onzekerheid over contracten en programma's is vooral bij de professionals groot. Zij hopen deze week uitsluitsel te krijgen van de nieuwe stichting Pro Volley. Voor het kwalificatietoernooi zegde iedereen belangeloos zijn medewerking toe, maar voor verlenging van hun speeltijd bij Oranje zijn van de kant van Pro Volley harde toezeggingen nodig, zo lieten Schuil en Nummerdor doorschemeren.

Zonder dat drietal heeft Nederland niets te zoeken op het EK. Vooral de zeer allround spelende Nummerdor is gegroeid in zijn rol als aanvoerder. Hij heeft zijn verdedigende stellingen laten varen en durft leiding te geven, niet alleen met zijn spel maar ook in communicatief opzicht. De ploeg mag hopen dat de hardnekkige schouderblessure van de overbelaste Nummerdor snel verholpen kan worden, want zijn inbreng zal onmisbaar zijn.

Volgens de aanvoerder is op Europees niveau voor Nederland nog steeds een rol in de subtop weggelegd naast Frankrijk, Spanje en Griekenland, maar die hoop lijkt ijdel na de pijnlijke afstraffing tegen Spanje. Nederland zou de kwalificatie vooral moeten omarmen als eerste stap in de wederopbouw, zeker als Goedkoop vasthoudt aan de opleiding van jonge spelers. Hogere verwachtingen zijn nergens op gebaseerd.

Meer over