Nederlands marine eindigt missie bij Somalië

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft zondag zoals gepland, zijn bijdrage aan de NAVO-missie Allied Protector beëindigd. De laatste taak van het marinefregat De Zeven Provinciën was de begeleiding van het Nederlands/Antilliaanse schip de Marathon. Zaterdag hebben de Nederlanders het schip afgeleverd in Djibouti, dat tegen Somalië aanligt. De Marathon was dinsdag na een kaping van zeven weken vrijgelaten door de Somalische piraten.

Dat heeft Defensie zondag gemeld. De Zeven Provinciën deed sinds eind maart mee aan de missie. Het fregat gaat nu terug naar Nederland, waar het 17 juli aankomt. De kosten voor deze missie bedragen 2 miljoen euro, zo had minister Eimert van Middelkoop (Defensie) eerder aan de Kamer gemeld.

De NAVO laat de missie doorlopen onder naam Ocean Shield, met een ander eskader.

Vanaf medio augustus doet de Nederlandse marine opnieuw mee met een missie, ditmaal de Europese missie Atalanta. Op 2 augustus vertrekt de Hr Ms Evertsen met een staf naar het gebied om het commando over de Atalanta op zich te nemen. Maandag zal de Tweede Kamer zich buigen over de uitzending.

Meer over