Nederlands goed!

Steeds vaker kom ik in recensies de woorden 'onnederlands goed' tegen. Iemand heeft een bijzondere prestatie geleverd, vervolgens luidt het oordeel: onnederlands goed....

Nou, en dan Amerika, fantastisch, het effect van de marktwerking daar in de beeldende kunst en de literatuur! In Amerika wordt tenminste niet met van die verwerpelijke subsidies gestrooid, daar doen ze niet aan zoiets raars als de vaste boekenprijs. Sorry non-kosmopolieten, maar in Amerika wordt Europa gezien als een paradijs van diepgang en intellectualisme. Sinds de keer dat ik op een opening in het MoMa ben geweest, het Museum of Modern Art in New York, en daar een bodempje goedkope wijn heb staan drinken uit een plastic bekertje, zou ik niet weten waarom wij in Nederland ons best moeten doen zo snel mogelijk op Amerika te gaan lijken. Bij de viering van een nieuwe tentoonstelling is het MoMa afhankelijk van de goedgeefsheid van particuliere sponsors. Bij deze particulier kon er glas noch pinda af.

Oké, een ander land dan, Spanje, daar hebben ze El País, de krant waaraan we hier een voorbeeld kunnen nemen. Eh... beheersen de Nederlanders die dit beweren eigenlijk allemaal het Spaans? Nee, natuurlijk. Misschien kunnen ze eens op de fotografie in El País gaan letten. Documentaire fotografen zijn in Nederland halve kunstenaars. In onze kwaliteitskranten zie ik regelmatig foto's die mij raken, die een compleet verhaal vertellen en daarbij ook nog origineel en esthetisch zijn. Zodra er in El País een vergelijkbare foto staat - ik heb het gecheckt - is hij meestal afkomstig van een niet-Spaans persbureau.

Om nog even bij Spanje te blijven: vergeleken met het niveau in Nederland is het niveau van de hedendaagse beeldende kunst er belabberd. Ik ben niet de enige die er zo over denkt. Voor de Documenta in Kassel zijn precies twee Spaanse kunstenaars uitgenodigd, te weten een hoogbejaarde en een dode. Zou er soms een verband zijn met het ontbreken van fondsen zoals wij die hier hebben? Ik ken een getalenteerde Madrileense kunstenaar die iedere dag moet afreizen naar een provincieplaats om er tekenles te geven op een middelbare school. Aan het eind van de middag komt hij uitgeput thuis. Op deze manier zal hij de top nooit bereiken.

Het zal wel te veel gevraagd zijn om 'onnederlands goed' te vervangen door 'onnederlands slecht'. Maar een beetje trotser kunnen we toch wel zijn op onze culturele verworvenheden? De Duitsers zijn gek op onze boeken. Voor negenennegentig van de honderd landen is Nederland nog steeds een groot voorbeeld. Dat geldt niet alleen voor onze cultuur, ook voor veel andere aspecten van onze maatschappij.

Nederlands goed!

Meer over