Nederlands filiaal voor New Scientist

AMSTERDAM - Nederland is vanaf vandaag tegelijkertijd een populair wetenschappelijk tijdschrift armer en een rijker. NWT Magazine, de meest recente incarnatie van het oeroude Natuur en Techniek, is niet meer. Maar dezelfde uitgever en redactie vormen vanaf nu wel het Nederlandse filiaal van de New Scientist, het veelgeprezen Britse wetenschapsweekblad.

Dat klinkt meteen als een aanwinst. New Scientist is het A-merk onder de wetenschapsbladen, met een ongekend internationaal netwerk aan correspondenten en de crème de la crème van de internationale (Engelstalige) wetenschapsjournalistiek. Alert, immer op zoek naar spannende inzichten, doorbraken en opvattingen, trendsetter en elke week een feest voor de lezer. Het wetenschapsblad, kortom, waar je van droomt.

En niet alleen als lezer, maar ook als bladenmaker. Zo'n rijke journalistieke bron is een buitenkans, die de NWT-redactie overigens al jaren benutte via het inkopen van losse featureverhalen uit New Scientist. De verleiding om New Scientist te willen heten is dus een begrijpelijke. De droom om het te willen zíjn ook. Rest de vraag of dat ook daadwerkelijk lukt. Is dit een Nederlandse New Scientist?

In letterlijke zin zeker. De Nederlanders nemen een aantal rubrieken op eigen kracht over, zoals de fameuze vraag-antwoordrubriek voor lezers The Last Word, die nu Dat is de vraag heet. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het ultrakorte interview One Minute. Daarnaast zijn drie van de vier featureverhalen vertalingen van prachtverhalen uit de echte New Scientist, die de dubbellezer overigens al in maart in het Engels had gelezen. Dat geldt ook voor het uittrekkaterntje over het brein, dat hier Focus heet, in plaats van het Britse Instant Expert.

Wel echt Nederlands zijn columnisten als cabaretier Hans Sibbel, en journalist Bart Braun, en de mathematische fotostrip van wiskundemeisje Ionica Smeets. Iets meer soortelijk gewicht komt van een ingezonden stuk van KNAW-president Hans Clevers, over wetenschap als mensenwerk. Ook het opinie-interview (met FOM-fysicus Mirjam Leunissen die haar onderzoek zat is) is Nederlands en de moeite waard. Tegelijk bieden de nieuwsrubrieken alleen al door het Nederlandse maandritme nergens echt breaking news zoals de Britten wekelijks wel lukt. Wel weer echt heel goed: een eigen dossier over onsterfelijkheid. En een verhaal over zombiedieren.

Puike wetenschapsjournalistiek, kortom, voor wie de echte New Scientist niet kent en ook niet kijkt op een paar weken. Maar anders is het origineel toch echt stukken lekkerder.

undefined

Meer over