NieuwsOnbetrouwbare coronatests

‘Nederlands bedrijf verkoopt 1,5 miljoen misleidende coronatests’

Het Nederlandse biotechnologiebedrijf Inzek heeft wereldwijd anderhalf miljoen onbetrouwbare coronatests verkocht. Ook vijftien Nederlandse ziekenhuizen en honderd apotheken hebben de bloedtests afgenomen.

Een bloedtest om te bepalen of iemand antilichamen in zijn bloed heeft die aantonen dat iemand het coronavirus heeft (gehad). Die van Inzek blijken zeer onbetrouwbaar. Beeld AFP
Een bloedtest om te bepalen of iemand antilichamen in zijn bloed heeft die aantonen dat iemand het coronavirus heeft (gehad). Die van Inzek blijken zeer onbetrouwbaar.Beeld AFP

Dit blijkt uit onderzoek van Investico. Het Apeldoornse bedrijf Inzek heeft haar testkits aangeprijsd als Nederlands product, maar ze zijn van Chinese makelij. Experts vegen de vloer aan met de betrouwbaarheid van de uitkomsten. De test werkt volgens Investico nog slechter dan een gok. Inzek was woensdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Het onderzoeksplatform beschrijft dat de zieke Noord-Macedonische marktkoopman Rodzer Zekirovski (44) de testkit van Inzek had aangegrepen om duidelijkheid over zijn gezondheid te krijgen; in het ziekenhuis kon hij immers niet terecht. Nadat Zevirovski bloed op de strip had laten vallen, gaf de test aan dat hij geen corona heeft gehad. Drie dagen na de test overleed hij aan het coronavirus.

In totaal heeft Inzek anderhalf miljoen sneltests verkocht. Sinds de uitbraak van het coronavirus is er een grote vraag naar tests die snel duidelijk kunnen maken of iemand besmet is met covid-19. Inzek beweert dat de testkits binnen tien minuten een ‘betrouwbaar’ en ‘zeer accuraat’ kunnen vaststellen of de afnemer geïnfecteerd is.

Volgens Infestico tonen twee onafhankelijke onderzoeken echter aan dat de uitkomst van de Inzek-tests onbetrouwbaar is en de kans op een onjuiste diagnose hierdoor groot. ‘Misleidend’ en ‘een groot gevaar voor de volksgezondheid’ noemen verschillende deskundigen de werkwijze van Inzek.

Twintig landen

De tests van Inzek zijn in twintig landen verkocht: overheden en ziekenhuizen in onder meer Benin, Spanje, Servië en Rusland behoren tot de klanten van Zeki Hamid, de Irakese eigenaar van het bedrijf. Ook vijftien Nederlandse ziekenhuizen en honderd apotheken schaften de tests aan.

De vraag naar bloedtests die kunnen aantonen of iemand besmet is geweest met het virus is wereldwijd groot. Zo’n test moet immuunstoffen in het bloed meten. Op basis hiervan zou je kunnen zien of iemand corona heeft gehad. Uit de testresultaten blijkt vervolgens hoeveel mensen het virus hebben gehad en wie mogelijk immuniteit heeft opgebouwd. Belangrijke conclusies voor beleidsmakers; zij hopen op basis daarvan te kunnen bepalen of samenlevingen weer ‘open’ kunnen.

Deskundigen oordelen sceptischer over dergelijke tests. RIVM-voorman Jaap van Dissel zei eerder tegen de Tweede Kamer dat het nog onduidelijk is ‘hoe de opbouw van bloed zich precies vertaalt naar immuniteit en de overdracht van het virus’. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Commissie waarschuwden eerder voor sneltests, die schijnzekerheid zouden bieden.

Leuk zo’n bloedtest. Maar kunt u daarna weer naar buiten?
Heeft u het coronavirus nou al gehad of niet? Om dat uit te zoeken, zijn de ogen steeds meer gericht op bloedtests. Goed om in te schatten hoe ver het virus in een land is opgerukt – maar over de vraag of u weer naar buiten kunt, zegt het toch wat minder.

Meer over