Nederlanders vinden rechters ‘te soft'

Misdadigers worden te licht gestraft. Dat vindt 85 procent van de Nederlanders, meldt de Raad voor de Rechtspraak donderdag.

ANP

De instantie heeft onderzoeksbureau Research voor Beleid een bevolkingsenquête over de rechtspraak laten uitvoeren.

De ondervraagde burgers stellen dat er ‘te lage straffen’ worden opgelegd, omdat de geldende wetten niet streng genoeg zijn en de rechters ‘te soft’ zijn. Vier van de vijf Nederlanders vinden ook dat rechters hun beslissingen beter moeten uitleggen aan de samenleving.

Vertrouwen

Toch is het vertrouwen in de Nederlandse rechtspraak relatief groot in vergelijking met andere landen, concludeert de Raad voor de Rechtspraak op basis van de resultaten van de enquête. ‘27 Procent van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in de rechter. Het aantal Nederlanders met een neutrale houding over de rechtspraak is 43 procent.’

Uitleggen

Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Erik van den Emster, verwacht dat enkele recente incidenten in de rechtspraak zoals vastgestelde rechterlijke dwalingen en ‘de negatieve media-aandacht daarover’ geen blijvende negatieve invloed zal hebben op het vertrouwen in de rechtspraak. ‘Maar wij trekken ons de kritiek wel degelijk aan’, benadrukt Van den Emster. ‘Rechters moeten uitleggen, uitleggen en nog eens uitleggen. Dat doen we via de media en via de internetsite rechtspraak.nl.’

De voorzitter wijst ook op de open dag van de rechtbanken. Die wordt op zaterdag 7 november gehouden. Alle negentien rechtbanken en vijf gerechtshoven in het land openen dan hun deuren. Mensen kunnen daar zelf kijken hoe het er in de rechtszaal aan toe gaat. Verder kunnen ze in een informele sfeer vragen stellen aan rechters, laat de Raad voor de Rechtspraak weten.

Justitie (ANP) Beeld
Justitie (ANP)
Meer over