Nederlander vast om misbruik

De Nederlandse pedoseksueel Sebastiaan (Bas) R. is opnieuw in Cambodja opgepakt wegens seksueel misbruik van jonge kinderen. Volgens de Cambodjaanse kinderrechtenorganisatie APLE kon R. recidiveren 'als gevolg van falend beleid van de Cambodjaanse en Nederlandse autoriteiten'.

AMSTERDAM - Zeilleraar Bas R. (40) werd in 2004 door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur voor seksueel misbruik van een minderjarige zeilleerling. In 2005 werd hij vastgezet omdat hij de voorwaarden had geschonden.

Vier jaar later verhuisde hij naar Cambodja, waar de zeilinstructeur een opvang voor straatkinderen begon. Na aanklachten van vijf kinderen tussen 7 en 13 jaar over seksueel misbruik werd R. in oktober 2011 in de Cambodjaanse toeristenstad Siem Reap gearresteerd en vervolgd. Hij werd eind vorig jaar vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. De Cambodjaanse rechter was niet op de hoogte van zijn veroordeling in Nederland.

Volgens kinderrechtenorganisaties APLE en Terre des Hommes was Cambodja 'te laks' om R.'s strafdossier op te vragen, en werkte Nederland onvoldoende mee om de man veroordeeld te krijgen. Tijdens zijn borgtocht zou R. families van de misbruikte kinderen hebben omgekocht. Vier van de vijf slachtoffers trokken hun verklaring in.

Dinsdag werd de zeilleraar opnieuw opgepakt. Drie kinderen van 6, 8 en 11 jaar hebben bij de politie verklaringen afgelegd over 'herhaaldelijk' seksueel misbruik door R. na zijn vrijlating eind 2012. 'De Nederlandse autoriteiten verzuimden de kans op recidive van deze veroordeelde pedofiel in Cambodja te melden', zegt adjunct-directeur Yi Moden van APLE. Volgens Moden zou Nederland een officieel verzoek tot uitlevering van deze pedoseksueel moeten indienen. Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt echter dat het verboden is ongevraagd strafdossiers op te sturen.

Het komt vaker voor dat westerse pedoseksuelen verhuizen naar landen met een zwak rechtssysteem om hun kindermisbruik te kunnen voortzetten. Het ministerie van Veiligheid werkt aan een wet waarmee rechters veroordeelde pedoseksuelen een reisverbod kunnen opleggen.

undefined

Meer over