Nederlander in Gaza enige tijd ontvoerd

De Nederlandse directeur Hendrik Taatgen en zijn Australische plaatsvervanger van de American International School in de Palestijnse Gazastrook zijn woensdag enige tijd ontvoerd geweest...

Ze kwamen beiden ongedeerd vrij na ongeveer 8 uur. De gijzeling was het werk van militante Palestijnen, verbonden aan een afsplitsing van het Volksleger voor de Bevrijding van Palestina (PFLP).

De ontvoerders dachten waarschijnlijk dat ze Amerikanen in gijzeling hadden genomen. ‘Ze waren verbaasd toen ze ontdekten wie we waren’, aldus Taatgen na zijn vrijlating. ‘Ze waren op zoek naar Amerikanen, dus ze waren teleurgesteld.’

Het tweetal werd tijdens de ontvoering goed behandeld. ‘Ons werd verteld dat we niet gewond zouden raken en dat dit niet tegen ons persoonlijk was gericht', zei Brian Ambrosio, de Australische onderdirecteur van de eliteschool. Volgens Taatgen waren er wel ‘benauwde momenten’. De vrijlating kwam tot stand door bemiddeling van een Palestijns PFLP-parlementslid.

Taatgen en Ambrosio werden woensdagochtend door waarschijnlijk acht gewapende Palestijnen tegengehouden in het noorden van de Gazastrook, niet ver van hun prestigieuze internationale school bij Beit Lahiya. De mannen reden met twee of drie auto's de wagen van de Nederlander en de Australiër klem.

De twee werden gedwongen uit te stappen en meegenomen naar Gaza-Stad, meldden ooggetuigen. Dat gebeurde voor de ogen van een aantal Palestijnse agenten die het gebouw van The American International School bewaakten.

Taatgen werd later gedwongen een verklaring op video op te nemen waarin hij een boodschap van zijn gijzelaars verspreidde. Die was gericht tegen de Amerikaanse en ook Britse houding in het conflict tussen Israël en de Palestijnen.

Ontvoeringen van buitenlanders komen met enige regelmaat voor in de Gazastrook en ook op de Westelijke Jordaanoever. Militanten proberen zo druk uit te oefenen op de Palestijnse Autoriteit om losgeld te betalen of gevangenen vrij te laten.

Alle ontvoerde buitenlanders dit jaar bleven ongedeerd en werden meestal vrij snel weer vrijgelaten. Dit jaar zijn zeker tien buitenlandse journalisten en hulpverleners ontvoerd. Door de wetteloosheid in grote delen van het Palestijnse gebied, kan de Palestijnse Autoriteit er nauwelijks wat aan doen.

De ontvoering van de Nederlander en de Australiër werd kort voordat het tweetal werd vrijgelaten opgeëist door een afsplitsing van het Volksfront. De militante organisatie Wadie Haddad eiste in ruil voor het tweetal de vrijlating van enkele leiders. Een woordvoerder van het PFLP bestreed dat de organisatie iets te maken had met de ontvoering. Zo'n daad zou de groepering nooit goedkeuren, aldus de zegsman.

In de verklaring werd onder meer de vrijlating van Ahmed Saadat geëist. Deze man zit vast wegens de moord op de ultranationalistische Israëlische minister van Toerisme, Rehavam Zeevi, in 2001.

Die moord was volgens het Volksfront een vergelding voor de dood van een van zijn leiders. Saadat wordt sinds 2002 onder internationaal toezicht vastgehouden in een gevangenis in de stad Jericho op de Westelijke Jordaanoever.

Meer over