Nederlander in Egypte verdacht van terrorisme

De Somalische Nederlander Ahmed D. (25) zit sinds half augustus in Egypte vast op verdenking van terroristische activiteiten. Op 8 december is hij naar een andere afdeling van de Tora-gevangenis overgebracht, waar ook leden van de Moslimbroederschap zijn gedetineerd. Hij is nu nog slechter af, zegt zijn advocaat André Seebregts. Hij noemt de omstandigheden mensonwaardig.

AMSTERDAM - D., kleinzoon van de in 1991 afgezette Somalische president Siad Barre, deelt een cel van 5 bij 6 meter met 32 andere gedetineerden. Gelucht worden de gevangenen niet. Ze delen met z'n allen één toilet, een gat in de grond. Bedden ontbreken. 'Het is er zo vol, dat mijn cliënt zich nauwelijks kan bewegen tijdens zijn slaap. De hygiëne is slecht, er is slechts één kraantje en een emmer in de cel. Hij wast zich eens in de drie dagen. Zijn situatie is uitzichtloos. Ze kunnen hem jaren vasthouden zonder proces', zegt Seebregts.

Vanwege de erbarmelijke omstandigen in Tora en de vermoedelijke 'politieke dimensie' van D.'s zaak roept Seebregts minister Timmermans van Buitenlandse Zaken per brief op meer druk uit te oefenen op de Egyptische autoriteiten. 'Nederland zegt zich niet te kunnen bemoeien met de interne rechtsgang. Dat is een formalistisch standpunt. Op grond van internationale verdragen zou Nederland meer moeten doen dan het strikt formele.'

Volgens Seebregts kwam de Egyptische politie in augustus 's nacht binnenvallen bij D. en zijn toen hoogzwangere Duitse echtgenote. De politie was op zoek naar een verdachte huisgenoot van het echtpaar. Die was niet thuis. Toen werd zijn cliënt meegenomen.

D. wordt verdacht van het lidmaatschap van een niet nader omschreven 'terroristische organisatie', het 'trainen van personen' en van 'contacten met terroristen'. Seebregts: 'Algemeen bekend is dat de Egyptische overheid de afgelopen tijd veel politieke gevangenen heeft vastgezet met een soortgelijke aanklacht.'

D. is in 1988 geboren in Somalië, waar toen zijn opa Siad Barre nog aan het bewind was. Barre introduceerde na diens staatsgreep in 1969 het 'wetenschappelijk socialisme' als officiële ideologie, maar regeerde met steeds straffere hand. Hij ontpopte zich tot een dictator, liet zijn tegenstanders executeren en werd in 1991 zelf afgezet. In 1995 overleed hij in Lagos.

Barre vluchtte naar Nigeria. De kleine Ahmed met zijn ouders naar Nederland, waar het gezin zich vestigde in de regio Rotterdam. Later verkaste D. naar Engeland. Daar werd hij opgeleid tot vliegtuigmonteur. Twee jaar geleden vertrok hij met zijn vrouw, die inmiddels is bevallen van een jongetje, naar Caïro. Om Arabisch te studeren, zegt Seebregts. 'Hij wilde de Koran in het Arabisch kunnen lezen.' Hij werd onderhouden door zijn familie in Engeland, maar was van plan 'binnen afzienbare tijd' een taxi te kopen om in eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Minister Timmermans zegt nog dit jaar op de brief van Seebregts te zullen reageren. Zijn woordvoerder benadrukt dat D. 'reguliere consulaire' bijstand krijgt, dat er contact is met zijn Egyptische advocaat en zijn echtgenote. En dat ook zijn medische toestand in de gaten wordt gehouden.

Seebregts eist meer. Hij wil dat bij elk verhoor van zijn cliënt door een speciale commissie van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade aanwezig is om een oogje in het zeil te houden. D. moet zich daar elke twee weken melden. 'Dat is nadrukkelijk geen onafhankelijke rechterlijke instantie', zegt Seebregts.

undefined

Meer over