Nederlander gewond bij aanslag in Mali

Een Nederlandse militair in Mali is vandaag lichtgewond geraakt door een zelfmoordaanslag. Dat meldt het ministerie van Defensie in Den Haag. Het gebeurde circa 100 kilometer ten noorden van Gao.

Bewerkt door redactie
Een Chinook in Gilze voor vertrek naar Mali Beeld anp
Een Chinook in Gilze voor vertrek naar MaliBeeld anp

De militair was met een patrouille onderweg om een militair voertuig te bergen. De Bushmaster was eerder deze week door een bermbom getroffen. Toen raakte niemand gewond.

De patrouille was onderweg om een gepantserd voertuig te bergen. De Bushmaster met mariniers was eerder deze week in de omgeving van Kidal in het noordoosten van het land getroffen door een bermbom. Ook dat was de eerste keer voor de Nederlanders in Mali. Niemand raakte bij deze aanslag gewond. De berging van de Bushmaster gaat gewoon door.

De veiligheidssituatie in het noorden van Mali is de afgelopen maanden verslechterd. De VN en Nederland hebben extra maatregelen genomen om de risico's voor de militairen te beperken. Er zijn ongeveer 450 Nederlanders actief voor de VN-missie Minusma, van wie ongeveer de helft zich bezighoudt met het verzamelen en analyseren van inlichtingen. De meeste Nederlanders verblijven op een basis in Gao.

De missie begon vorig jaar en heeft sindsdien aan twee Nederlanders het leven gekost. In maart stortte tijdens een schietoefening een Apache-gevechtshelikopter neer. Beide vliegers kwamen om. Een falend onderdeel in het besturingssysteem was waarschijnlijk de oorzaak. Het kabinet neemt later dit jaar een beslissing of de inzet wordt verlengd. Officieel loopt de missie eind dit jaar af.

Franse militairen grepen begin 2013 in toen islamitische extremisten het land dreigden te veroveren. Een grote VN-missie kreeg daarna de taak om het land te stabiliseren en de veiligheid te herstellen. Deze week kwamen de regering van Mali en Toeareg-rebellen in het noorden een voorlopig vredesakkoord overeen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over