Nederlander al twee jaar gegijzeld in India na 'verbroken huwelijksbelofte'

Nederlandse diplomaten in India voeren de druk op om een Nederlandse man te redden uit een uitzichtloos Indiaas strafproces. Een door de ambassade aangestelde vertrouwensadvocaat onderzoekt of Peter de Bruijn een eerlijke rechtszaak krijgt. De man wordt verdacht van het verbreken van een huwelijksbelofte, iets waar in India zeven jaar gevangenisstraf op staat. Hij mag het land al twee jaar niet verlaten.

Demonstranten scanderen anti-politie slogans tijdens een protest tegen verkrachtingswetten en de manier waarop de overheid omgaat met verkrachting in New Dehli, India.Beeld getty

Zijn verhaal is er zo een dat gretig wordt doorverteld op verjaardagen, zo onvoorstelbaar is het. Waarna meestal de discussie begint of Peter de Bruijn toch niet stiekem iets misdaan heeft, want waar 'rook is, is vuur'.

Door er zelf mee naar buiten te treden, neemt De Bruijn (44) dit risico voor lief. 'Ik heb niets meer te verliezen', vertelt hij per telefoon vanuit zijn woonplaats Bangalore. De Bruijn werd vandaag precies twee jaar geleden beschuldigd van het verbreken van een huwelijksbelofte aan een Indiase vrouw van midden 30. Hij zat twintig dagen vast en kwam daarna op borgtocht vrij. In afwachting van een oordeel van de rechter, hij kan tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen, is zijn paspoort ingenomen.

In de Indiase wet heet het verbreken van de huwelijksbelofte 'technische verkrachting'. Van de 34.651 vrouwen die in 2015 aangifte deden van verkrachting, verklaarden 7.655 vrouwen (22 procent) aan de politie dat ze dat deden vanwege een verbroken huwelijksbelofte, berekende het Indiase statistische bureau NCRB.

'Idiote aanklacht'

In de zaak-De Bruijn beweert de aanklaagster dat zij met hem heeft samengewoond. Hij ontkent alle aantijgingen. Hij heeft al jaren een vaste partner, met wie hij samenwoont. 'Tot de dag van mijn arrestatie had ik de aanklaagster zelfs nog nooit gezien', zegt De Bruijn. 'Het is een idiote aanklacht.'

In de Indiase pers wordt hij met naam en toenaam een verkrachter genoemd. Hij is zijn baan kwijt, evenals zijn werkvergunning, zodat hij moet leven van aalmoezen. Zijn dochter in Nederland heeft hij al twee jaar niet gezien.

Zijn strijd om vrijlating - of op z'n minst een proces - dringt inmiddels door tot het Binnenhof. Bij elke ontmoeting tussen Nederlandse diplomaten en de Indiase autoriteiten wordt over hem gesproken, bevestigen diplomatieke bronnen. D66 roept het kabinet op er nog een tandje bij te doen.

Nachtmerrie

De Bruijns nachtmerrie, zoals hij het zelf noemt, begint in februari 2014 als hij een Facebookuitnodiging krijgt van een vrouw uit Gurgaon, een stad nabij hoofdstad New Delhi. De Bruijn woont ruim 2.000 kilometer verderop in Bangalore en werkt daar voor de Nuffic, een Nederlandse onderwijsorganisatie die onder meer studiebeurzen uitdeelt aan Indiërs. Vanwege zijn functie krijgt hij dagelijks Facebookuitnodigingen. Hij ziet er geen kwaad in en accepteert haar verzoek.

Vrijwel direct daarna begint de vrouw - haar echte naam mag vanwege de lopende rechtszaak niet genoemd worden - hem te chanteren, zegt De Bruijn. Als hij niet ruim 40 duizend euro aan haar betaalt, zal ze aan al zijn collega's en vrienden vertellen dat zij een relatie hebben. De Bruijn lacht om het 'onzinbericht'.

Op 9 september 2014 verandert alles. De Bruijn en zijn vriendin zijn net begonnen aan het diner als de politie voor de deur staat. De Indiase van de Facebookuitnodiging staat achter een van de agenten en zegt: 'Dat is hem!'. Hij herkent zijn chanteerster van haar Facebookfoto.

Artikel gaat verder onder kaart.

Peter de Bruijn

Landarrest

De Bruijn moet direct mee naar het bureau. Daar aangekomen vraagt ze aan De Bruijn om de zaak 'amicaal' te regelen. Als hij haar 40 duizend euro geeft, dient ze geen aanklacht in. De Bruijn weigert, naar eigen zeggen nog altijd verbluft over wat hem overkomt.

Hij belandt twintig dagen in de cel en komt daarna op borgtocht vrij. Een jaar later, nadat hij ook zijn baan en huis is kwijtgeraakt, krijgt hij hoop: de drie door de Indiase vrouw aangedragen getuigen vertellen allemaal aan de rechter dat hun verklaringen zijn vervalst. Ook zeggen ze dat zij de agent die hun zogenaamde verklaringen heeft opgenomen, nooit hebben gezien.

De Bruijn krijgt er zijn paspoort niet mee terug. De Indiase dient nieuwe aanklachten in, ditmaal omdat De Bruijn haar gedwongen zou hebben tot een abortus. Ook de documenten die ze daarvoor aanvoert, blijken vervalst, toont zijn advocaat aan in de rechtbank. Toch mag de vrouw doorgaan met procederen.

Maandelijks komt er een nieuwe aanklacht bij. De laatste dateert van een paar dagen geleden. 'Het houdt maar niet op', zegt De Bruijn.

Op haar openbare Twitteraccount schrijft de Indiase met regelmaat aan De Bruijn en zijn vriendin dat ze uit is op geld. Als hij geen 'amicale regeling' met haar treft, gaat ze 'voor altijd' door met procederen, schrijft ze. Inmiddels zijn de rechtszittingen van De Bruijn minstens tienmaal uitgesteld en is hij na twee jaar wachten 'wanhopig'.

Schuldig of niet?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waagt zich niet aan een beoordeling van De Bruijns schuld. 'Nederland kan en mag zich niet mengen in de rechtsgang in een ander land. Wel laten we een onafhankelijk expert onderzoeken of de rechtsgang eerlijk verloopt.' Het gebeurt niet vaak dat Buitenlandse Zaken zo'n speciale 'vertrouwensadvocaat' inzet. Het wordt gezien als laatste redmiddel en wordt alleen gebruikt als er twijfels zijn over de rechtsgang.

Ook de Volkskrant kan De Bruijns onschuld niet nagaan. Hij wil niet dat de krant wederhoor pleegt bij zijn aanklaagster. 'Zij zal het zeker omschrijven als intimidatie als ze denkt dat ik haar naam heb doorgegeven aan een internationale journalist', zegt De Bruijn. De straf op intimidatie is dat zijn borgtocht wordt ingetrokken en dat hij terug moet naar de gevangenis.

De Bruijn wil ook niet dat de Volkskrant contact opneemt met een Deense man met wie de aanklaagster beweert een serieuze relatie te hebben gehad in de periode dat zij tevens claimt dat ze met De Bruijn zou hebben samengewoond. Zij schreef hierover destijds op Facebook en vertelt erover op YouTube. De Bruijn: 'De Deen is een getuige en die mag ik niet beïnvloeden, ook niet via een journalist.'

De Indiase documentairemaakster en activiste Deepika Bhardwaj zegt desgevraagd wel dat er in het algemeen veel mis kan gaan in India. 'De Indiase wetten om vrouwen te beschermen, worden soms misbruikt om mannen af te persen. 'Bhardwaj ontmaskerde twee jaar geleden twee beroemde meisjes die in Rohtak een aantal jongens probeerden te chanteren. De politie en rechtbank bestempelden vorig jaar 3.176 verkrachtingsaangiftes (9 procent) als vals.

D66 betwijfelt intussen of Buitenlandse Zaken wel genoeg doet. Kamerlid Sjoerdsma stelt Kamervragen aan minister Koenders. 'Zelfs als je een trouwbelofte doet en die niet nakomt, is het te gek voor woorden dat je daarvoor al twee jaar landarrest hebt.'

Meer over