Nieuws

Nederland zet zich schrap voor sneeuw en hoogwater: dit zijn de mogelijke maatregelen

Nederland wacht een weekeinde vol uitzonderlijke weersomstandigheden. Naast de hoge waterstand, waardoor rivieren buiten hun oevers kunnen treden, worden er ook sneeuw, ijzel en een stevige oostenwind verwacht. Reden genoeg voor maatregelen door het hele land.

Voor gladheid op de weg staat Rijkswaterstaat paraat. Beeld ANP
Voor gladheid op de weg staat Rijkswaterstaat paraat.Beeld ANP

Zaterdagavond kan de gevoelstemperatuur dalen tot min 19 graden. Reden voor de GGD IJsselland in Overijssel om de winterregeling voor daklozen te starten. Hulpverleners zullen actief op zoek gaan naar mensen die buiten slapen, om ze naar binnen te halen. Als het nodig is kan de politie mensen zelfs gedwongen van de straat halen.

‘Deze temperaturen leveren ontoelaatbare risico’s op voor buitenslapers’, aldus de GGD. ‘Ze kunnen onderkoeld raken of bevriezen. Het risico op kwetsbaarheid is nog groter als er sprake is van alcohol- of drugsgebruik.’

Antivries

De NS wacht de laatste weersvoorspelling nog af voordat er definitieve besluiten worden genomen, maar rekent vooral op maatregelen vanwege sneeuwval. Daarbij worden de treinen uit voorzorg behandeld met een antivriesmiddel, waardoor sneeuw en ijs minder makkelijk aan de voertuigen hechten.

ProRail meldt dat er uit voorzorg ook een aangepaste dienstregeling kan komen. Treinen rijden dan elk half uur in plaats van elk kwartier of iedere tien minuten, om eventuele vertragingen op te vangen en het treinverkeer om te leiden. Ook wordt er met zout gestrooid op de perrons om gladheid voor reizigers te voorkomen.

Actie

Voor gladheid op de weg staat Rijkswaterstaat paraat. Landelijk kunnen er 546 strooiwagens worden ingezet, indien nodig voorzien van een sneeuwschuiver. Daarnaast staan er 350 sneeuwploegen klaar. ‘We komen direct in actie indien nodig.’

Rijkswaterstaat heeft ook maatregelen getroffen voor hoogwater, bijvoorbeeld door een versnelde afvoer naar zee mogelijk te maken. Inmiddels zijn de stuwen in de Nederrijn-Lek bij Driel, Amerongen en Haestein geopend. Dat geldt ook voor de Haringvlietsluizen tussen Hellevoetsluis en Stellendam. De hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal is juist gesloten om het gebied langs het zuidelijke deel van het kanaal te beschermen tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek.

Sneeuwpret

Schaatsenshop Nederland spreekt van extreme drukte: ‘De bestellingen die we elke dag ontvangen, zijn niet meer bij te houden. We hebben de site zelfs dicht moeten gooien.’ Ook Bol.com ziet dat veel consumenten zich voorbereiden op sneeuwpret: ‘Deze week hebben wij elf keer zoveel sleeën, tien keer zoveel sneeuwgripzolen en zes keer zoveel snowboots verkocht ten opzichte van vorige week.’

De natuurijsbanen mogen open, meldt ANP. ‘Mensen van 18 jaar en ouder mogen daar in hun eentje schaatsen of hooguit met z’n tweeën, maar dan wel op 1,5 meter afstand. Jongeren tot en met 17 mogen wel in grotere groepjes schaatsen.’ De kantines blijven dicht, maar koek-en-zopies zijn wel toegestaan.

Huberts Bruls, burgemeester van Nijmegen, waarschuwt schaatsliefhebbers dat voorzichtigheid geboden is: ‘De druk op de zorg is al hoog, die moeten we niet nog meer belasten.’

Corona

ANP meldt dat coronateststraten en vaccinatielocaties de komende dagen zoveel mogelijk open blijven, ondanks het voorspelde winterweer. Medewerkers zullen er alles aan doen om locaties bereikbaar te houden. Ook hoeven mensen niet buiten te wachten: ze mogen in hun auto blijven of in andere vestigingen binnen wachten. Als mensen zich echt niet veilig voelen, kunnen ze bellen om hun afspraken te verzetten, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.

Op sommige plekken worden zelfs extra medewerkers ingezet om mensen van hun auto naar de locatie en terug te begeleiden. Verder wordt er uiteraard sneeuw geruimd, zout gestrooid en zullen extra heaters worden ingezet. Als er sprake is van code rood, zullen de afspraken geannuleerd worden.

Toch zijn zo goed als alle testlocaties in de regio Rotterdam-Rijnmond zondag en maandag gesloten vanwege het weer. Alleen de locaties bij Ahoy en Rotterdam The Hague Airport zullen open blijven, daar worden extra teststraten ingericht. Het vliegveld van Rotterdam is vooralsnog de enige vaccinatielocatie in de regio. Die inentingen gaan gewoon door. Mensen die een testafspraak op een andere locatie hadden, worden gebeld om een nieuwe afspraak in te plannen, zo laat de GGD Rotterdam-Rijnmond weten.

Voetbal

Feyenoord trainer Dick Advocaat vindt dat de KNVB nu al moet besluiten om de uitwedstrijd van zijn club tegen FC Groningen te schrappen. ‘Afgelasten, natuurlijk. We krijgen zaterdagavond en zondag dingen die we twintig jaar niet hebben meegemaakt’, zei hij over het voorspelde winterweer tegen ANP. ‘Dan ga je toch niet zitten wachten?’

Eerder besloot de KNVB al om drie wedstrijden van zaterdagavond te vervroegen naar eerder die dag. Een paar jaar geleden werd FC Utrecht - Feyenoord op het laatste moment afgelast, toen de spelersbus van Feyenoord van de weg schoof.

Meer over