nieuwseuropese unie

Nederland wint zaak over belastingdeal met Starbucks

De Nederlandse Belastingdienst heeft Starbucks niet aantoonbaar voorgetrokken. Dat oordeel van het Gerecht van de Europese Unie dinsdag betekent een forse tik op de vingers van de Europese Commissie. Die had Nederland in 2015 opgedragen ruim 25 miljoen euro na te heffen bij de Amerikaanse koffiemultinational.

Koen Haegens
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Zowel de Nederlandse staat als Starbucks vochten dit besluit aan. Met succes: het Gerecht, een lagere instantie van het Europees Hof van Justitie, geeft hen nu gelijk. ‘De Commissie is er niet in geslaagd te bewijzen dat er sprake was van een voordeel ten gunste van Starbucks’, concluderen de rechters in Luxemburg.

Belastingparadijs

Financieel zijn de gevolgen van de uitspraak beperkt. Zeker vergeleken met de 13 miljard euro aan achterstallige belastingen die Ierland enkele jaren geleden moest opleggen aan Apple. Toch reageert staatssecretaris Menno Snel van Financiën opgelucht. ‘Deze uitspraak betekent dat de Belastingdienst Starbucks niet beter of anders heeft behandeld dan andere bedrijven.’

Het kabinet doet verwoede pogingen af te komen van het imago van belastingparadijs. Eerder dit jaar plaatste het Europees Parlement Nederland nog op een lijst met fiscale vrijhavens.

Voor de Europese Commissie zijn de druiven daarentegen zuur. In de persoon van de populaire eurocommissaris Margrethe Vestager (Concurrentiebeleid) heeft zij als eerste geprobeerd het Nederlandse beleid van ‘rulings’ aan te pakken. Dat zijn exclusieve, geheime afspraken die de fiscus maakt met internationale bedrijven. Voor zover daarmee één specifieke onderneming zou worden voorgetrokken, kan sprake zijn van ongeoorloofde staatssteun. Betreft het voordeel meerdere ondernemingen, dan is het onder het mom van een mild belastingklimaat gewoon toegestaan.

Hoe ingewikkeld dit in de praktijk kan liggen, blijkt uit een andere op dinsdag gepubliceerde uitspraak. In een soortgelijke zaak tegen Fiat Chrysler trok de Europese Commissie wél aan het langste eind. De autofabrikant moet alsnog 30 miljoen euro belasting betalen in Luxemburg.

Nike

Hiermee is Nederland overigens nog niet van Brussel af. Zo loopt er ook een onderzoek naar de afspraken die de Belastingdienst in het verleden heeft gemaakt met Nike. Eerder bekeek de Commissie ook of Ikea met behulp van Nederland de belasting zou hebben ontweken.

De Commissie kan bovendien nog in beroep gaan tegen het Starbucks-vonnis. Daarvoor heeft de Europese Commissie ruim twee maanden de tijd. Blijft het hierbij, dan zal Nederland 25,7 miljoen euro teruggeven aan Starbucks. Dat bedrag had de Belastingdienst vooruitlopend op de uitspraak al in 2016 teruggevorderd.

Nederland als belastingparadijs

Niet op de zwarte lijst
Het Europees Parlement bestempelt Nederland als een belastingparadijs, net als Ierland, Luxemburg, Malta en Cyprus. Afgelopen voorjaar bepleitten Europarlementariërs om deze landen op een zwarte lijst te plaatsen, maar Europees commissaris Moscovici weigerde dat.

De pot verwijt de ketel?
Nederland publiceerde in december nog een nationale zwarte lijst met daarop 21 belastingparadijzen. Maar is dit niet een beetje een kwestie van de pot verwijt de ketel, gezien de reputatie van Nederland? Vier vragen over deze zwarte lijst.

Maatregelen van de Belastingdienst
De Belastingdienst nam eerder al maatregelen om brievenbusmaatschappijen niet meer te vertellen hoeveel belasting zij de komende jaren moeten betalen over de geldstromen die zij via Nederland naar elders doorsluizen. Door zulke ‘rulings’ voortaan te weigeren, moet Nederland minder aantrekkelijk worden voor bedrijven die weinig tot niets bijdragen aan de economie.

Shell kost schatkist miljarden
Een van de bedrijven die de belasting jarenlang omzeilde is Shell. Al meer dan tien jaar ontwijkt het bedrijf de dividendbelasting met toestemming van de fiscus. Dat heeft de Nederlandse schatkist miljarden gekost. Shell zelf zei ‘stomverbaasd’ te zijn over de aantijgingen en ze ‘tendentieus’ te vinden.

Meer over