Nederland wil 'law and order'

De partij die op inhoud wil scoren bij de kiezer, moet het simpel houden: de gesel over de misdaad en er moet meer tucht en orde op straat komen: 55 procent van de respondenten noemt criminaliteit en onveiligheid het belangrijkste probleem waarover Den Haag zich moet buigen....

Bij drie van de vier grote partijen krijgt de misdaadbestrijding de hoogste prioriteit. Alleen de PvdA-stemmers vinden gezondheidszorg nog iets belangrijker. Man, vrouw, jong, oud, iedereen maakt zich zorgen over de toegenomen onveiligheid, ook de kiezer die nog niet weet achter welke naam hij in mei 1998 het vakje rood zal maken.

Voor het oplossen van de problemen met de misdaad lijkt de kiezer het meest te voelen voor de VVD-aanpak, die zich tot nu toe heeft gekenmerkt door vooral meer blauw op straat, meer cellen en zwaardere straffen. Ook onder CDA-, PvdA- en D66-kiezers bestaat steun voor de liberale aanpak. Nederland is voor law and order.

Meer aandacht voor de gezondheidszorg is een goede tweede op het prioriteitenlijstje van de kiezers. De PvdA-aanhang vindt dat zelfs het belangrijkste onderwerp. De partijleiding lijkt dat te beseffen, gezien de aandacht die gezondheidszorg zal krijgen in het nieuwe verkiezingsprogramma (met 30 duizend nieuwe banen in de zorgsector). De kiezers van bijna alle partijen vinden dat er nu te weinig geld naar de gezondheidszorg gaat. Alleen de aanhang van de VVD onderschrijft dat niet van harte.

De hoge werkloosheid en de sociale zekerheid houden iedereen bezig, behalve de VVD-kiezer. Zo vinden de progressieve kiezer en de CDA-kiezer dat er te veel is bezuinigd op de uitkeringen, en dat er te weinig wordt gedaan aan de armoede. De verstopping van het wegennet en de problemen met Schiphol, worden niet door een grote groep kiezers als problematisch ervaren. De stelling 'er moet veel geld in infrastructuur', een credo van het paarse kabinet, krijgt alleen van de VVD-kiezer een hoog rapportcijfer.

Het verval van normen en waarden haalt net de topvijf van de belangrijkste onderwerpen voor de politiek. Bij het CDA en ook wel op de opiniepagina's van kranten is dit een geliefd onderwerp, maar de kiezer ligt er niet wakker van. Ook de CDA-stemmer hecht er geen grote betekenis aan. De link tussen criminaliteit en normloosheid wordt door de kiezer niet gelegd.

Meer over