'Nederland voelt woede en verdriet'

Afgeschermd van de pers kwamen maandag bijna duizend familieleden en vrienden bijeen van slachtoffers van de vliegramp. De aanwezigheid van het koninklijk paar was een troost.

NIEUWEGEIN - De boosheid was maandagmiddag hoorbaar en zichtbaar, tijdens de bijeenkomst van nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 boven Oekraïne. Bijna duizend familieleden en vrienden van overledenen kwamen samen in een congrescentrum in Nieuwegein, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en prinses Máxima, premier Rutte en enkele kabinetsleden.

'Hoe kan het dat we nog geen zicht hebben op de terugkeer van de stoffelijke overschotten van onze dierbaren?', wilden zij van Rutte weten. Velen vonden dat er 'met lichamen werd gesold'. Ondanks de kritiek op de volgens sommigen te weinig daadkrachtige houding van Nederland in de nasleep van de ramp, waardeerden veel nabestaanden de bijeenkomst, met name de aanwezigheid van het koninklijk paar.

De nabestaanden hoorden eerst in het plenaire gedeelte toespraken van premier Rutte, de directeur van Malaysia Airlines, een vertegenwoordiger van het Landelijk Team Forensische Opsporing en de directeur van Slachtofferhulp Nederland. Daarna konden zij in een andere ruimte één op één spreken met ministers, de koning en de prinses. De pers was niet welkom.

Koning Willem-Alexander zei in een tv-toespraak na afloop dat hij 'diep geraakt' was door de persoonlijke en schrijnende verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. 'Wij willen waardig afscheid kunnen nemen van onze geliefden', zeiden ze. En we delen hun innige wens dat er klaarheid komt over de oorzaak van deze ramp.'

De koning en zijn vrouw 'leven mee met alle getroffenen die in rouw zijn gedompeld'. 'In gedachten zijn we bij hen. Dat geldt evenzeer voor mijn moeder en de overige leden van mijn familie die zich in deze donkere dagen extra nauw met het land verbonden voelen.'

Premier Rutte noemde de bijeenkomst 'ronduit indringend' en 'buitengewoon aangrijpend'. Hij vertelde na afloop dat hij er mensen heeft gesproken die drie of vier dierbaren zijn verloren door de ramp. De premier heeft tegen de nabestaanden gezegd dat ze niet alleen staan. 'Als ze naar links en naar rechts kijken zien ze mensen die hetzelfde verdriet voelen. Heel Nederland staat om ze heen. Heel Nederland voelt hun woede en diepe verdriet.'

Directeur Victor Jammers van Slachtofferhulp Nederland was onder de indruk van de emoties, het verdriet en het gevoel van machteloosheid van de aanwezigen. 'De mensen willen snel helderheid krijgen over wanneer het stoffelijk overschot van hun dierbaren terugkomt', zei Jammers. 'Dat is voor hen het allerbelangrijkste, bleek duidelijk op deze bijeenkomst. Zij willen de laatste eer kunnen bewijzen aan hun geliefden die er niet meer zijn.'

De nabestaanden waren afgeschermd van de ruim honderd leden van de nationale en internationale pers, die zich achter een hek bij de zij-ingang van het congrescentrum moesten opstellen. Vele tientallen fotografen, cameramensen en verslaggevers uit onder meer Groot-Brittannië, Rusland, België, Turkije, Polen en Spanje zagen daar de aankomst van het koninklijk paar.

Ook onder anderen KLM-topman Camiel Eurlings, de ministers Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, Jeanine Hennis van Defensie en Ivo Opstelten van Justitie en de staatssecretarissen Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Wilma Mansveld van Infrastructuur).

De nabestaanden betraden het gebouw via een andere ingang.

undefined

Meer over