Nederland verliest marktaandeel op Britse spermamarkt

Nederland dreigt de slag om de Britse spermamarkt te verliezen. Dit alarmerende bericht is voor de Nederlandse sperma-exporteur Semex aanleiding om te gaan stunten: bij aankoop van dertig rietjes (de verpakkingseenheid voor sperma), krijgt de Britse klant er vijftien cadeau....

'Canadese, Amerikaanse en Nederlandse spermabedrijven halen alles uit de kast om hun plaats op de krimpende markt te behouden', schrijft landbouwblad Oogst. Maar de Britse boer wil niet aan sperma uit het buitenland - Brits is best, denkt die.

Albert Reurink van Holland Genetics, de grootste exporteur van sperma op de Britse markt, erkent een terugval in het Nederlandse marktaandeel. In 1993 kon het bedrijf nog 825 duizend doses afzetten, vorig jaar was dat aantal teruggelopen tot 700 duizend. Bij een grote landbouwshow, die in Schotland werd gehouden, werden boeren bijkans van de straat geplukt om ze het Nederlands sperma aan te smeren, schrijft het blad.

Een van de hoofdoorzaken van de problemen is dat sterstier Sunny Boy toch minder produktief bleek te zijn dan de Britten was voorgehouden. Dat kostte het Nederlands zaad een deel van zijn goede naam. Maar de Britten zijn sowieso minder gediend van het betere fokwerk. Boeren houden steeds meer vleesstieren aan. Bovendien krimpt ook in Groot-Brittannië de veestapel. Ook de dure gulden speelt een rol.

Meer over