Nederland verhevigt strijd met piraten

Het kabinet heeft donderdag tijdens de wekelijkse ministerraad besloten dat Nederland de strijd opvoert tegen piraten die de koopvaardij voor de Somalische kust teisteren. Hierbij worden helikopters, een onderzeeboot en onbemande vliegtuigjes ingezet.

DEN HAAG - 'Piraten moeten zo effectief mogelijk worden bestreden', zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken donderdag na de ministerraad. 'Voorkomen werkt beter dan genezen.'


De logistieke kampen aan de Somalische kust worden aangepakt vanaf het marinefregat Hr. Ms. Van Amstel. 'Hiermee wordt het piraten moeilijker gemaakt hun criminele activiteiten ten uitvoer te brengen,' zo schrijven Rosenthal en minister Hans Hillen van Defensie donderdag aan de Tweede Kamer.


Volgens de brief zijn 'boots on the ground' niet aan de orde. Maar hoe de Nederlandse mariniers dan precies te werk zullen gaan, willen de bewindslieden niet zeggen. Rutte zei dat dit onder geheime militaire operaties valt. 'Over de techniek van de operaties doen we geen mededelingen', zei Hillen na de ministerraad.


De onbemande vliegtuigjes gaan verkenningsvluchten uitvoeren om vast te stellen waar wapenopslagplaatsen en brandstofdepots zich bevinden. Ook zullen de Nederlandse mariniers de kans willen minimaliseren dat zij burgerslachtoffers maken.


Vanaf het marinefregat kunnen precisie-aanvallen worden uitgevoerd op Somalische doelen.


De Tweede Kamer zal over enkele weken debatteren over de missie. Evenals enkele weken geleden zijn er nog aarzelingen en is het onduidelijk of het kabinet een meerderheid krijgt.


Met dit besluit steunt Nederland het aangepaste EU-besluit van Atalanta over manieren om de piraterij intensiever te bestrijden. Ook de Somalische interim-regering in Mogadishu steunt het besluit van de Europese Unie.


Meer over