Nederland subsidieert actie tegen Russische propaganda

Het Nederlandse kabinet gaat investeren in onafhankelijke Russischtalige media om de propaganda vanuit Moskou te breken. Dit is nodig omdat mediaorganisaties in Oekraïne, Wit-Rusland, Moldavië, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, de Baltische Staten en Centraal-Azië volgens Nederland steeds meer worden gedomineerd door Russische staatsmedia en media die onder controle van het Kremlin staan.

Russischtalige kranten in het pro-Russisch rebellengebied in Oekraïne. Beeld afp
Russischtalige kranten in het pro-Russisch rebellengebied in Oekraïne.Beeld afp

Dit maakt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) donderdag bekend tijdens zijn begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer. 'Momenteel hebben grote groepen Russischtaligen in de voormalige Sovjet-Unie vrijwel alleen toegang tot eenzijdig nieuws, dat vaak ook nog eens wordt vervuild door desinformatie vanuit het Kremlin', stelt Koenders vast na een door hem gefinancierd onderzoek van de European Endowment for Democracy (EED). 'Met onze steun willen we ervoor zorgen dat Russischtalige media de regie zelf in handen kunnen krijgen.'

In totaal doneert Nederland 1,3 miljoen euro aan Free Press Unlimited, een non-gouvernementele organisatie, die ervoor gaat zorgen dat lokale onafhankelijke mediaorganisaties in de voormalige Sovjetrepublieken hun nieuwsberichten met elkaar kunnen uitwisselen. 'Zo zal de bevolking in bijvoorbeeld Azerbeidzjan voor haar informatievoorziening over het conflict in Oekraïne minder afhankelijk worden van berichtgeving uit de staatsgecontroleerde media in Moskou', aldus Koenders.

Diplomatieke schade

De toekenning van de subsidie is opmerkelijk omdat het de reeds verslechterde diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Rusland nog meer op scherp kan zetten. Dit terwijl op dit moment druk wordt onderhandeld met Moskou over een gezamenlijke aanpak van terreurgroep IS in Irak en Syrië. Koenders benadrukt echter dat het initiatief 'niet gericht is tégen Rusland, maar vóór onafhankelijke media'.

Over de financiering is niet overlegd met Moskou om eventuele verdere diplomatieke schade te voorkomen. Volgens Buitenlandse Zaken omdat 'het samenwerken met ngo's geen expliciete goedkeuring van overheden behoeft'. Nederland ondersteunt op deze manier ook onafhankelijke media in Soedan, Iran en Syrië.

Volgens de minister is de subsidie voor Russischtalige media in het belang van Nederland: 'Met de toegenomen spanningen tussen Rusland en het Westen over de illegale annexatie van de Krim en de Russische militaire inmenging in Oost-Oekraïne, vindt het kabinet het extra belangrijk dat contacten tussen het Westen en de Russischtalige bevolking van de voormalige Sovjet-Unie blijven bestaan', aldus Koenders. 'Een breed aanbod van onafhankelijke media is daarvoor van groot belang.'

Meer over