Nederland staat na ruim een dag met lege handen op de Spelen

Na anderhalve dag Olympische Spelen staat de Nederlandse ploeg in Atlanta nog met lege handen. Pieter van den Hoogenband kwam het dichtst in de buurt van een medaille....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Ronduit teleurstellend waren de verrichtingen van de judoka's zaterdag en zondag. Vooral de prestatie van Angelique Seriese, die was getipt als kanshebster voor goud bij de zwaargewichten, viel erg tegen. Ze verloor haar eerste partij van de Duitse Johanna Hagn en mocht zelfs niet meer de mat op voor een eventuele bronzen medaille. Seriese verdween huilend uit de hal.

Voor zwaargewicht Danny Ebbers was het toernooi al na 33 seconden voorbij. Ook Karin Kienhuis kwam niet verder dan de eerste ronde. Ben Sonnemans werd in de kwartfinales uitgeschakeld. De Haarlemmer eindigde als vijfde.

In de teamsporten begonnen de hockeyers en de volleyballers goed. De ploeg van coach Oltmans won met 2-0 van Maleisië. Het team van coach Alberda had geen enkele moeite met Tunesië: 15-4, 15-4,

15-2. De hockeyvrouwen kwamen niet verder dan 1-1 tegen de Verenigde Staten.

Min of meer verwacht waren de nederlagen van drie andere ploegen. De volleybalsters werden met 3-0 weggespeeld door China, de waterpoloploeg verloor eerst met 11-8 van Joegoslavië en daarna met 8-7 van Spanje; de honkballers kwamen veel te kort tegen het sterke Japan: 12-2.

In het eerste deel van de series roeien slaagden twee vrouwenteams erin de halve finales te bereiken: de twee zonder (Irene Eijs en Eeke van Nes) en de dubbeltwee (Elien Meijer en Anneke Venema).

België is al in het bezit van drie medailles: twee gouden en een bronzen. Frederick Deburghgraeve uit Roeselaere zwom eerst in de series een wereldrecord op de 100 meter schoolslag: 1.00,60. In de eindstrijd hield hij de concurrentie, zij het nipt, op afstand.

Gisteravond veroverde judoka Ulla Werbrouck het tweede goud voor de Belgische equipe. Haar collega Van Barneveld was zaterdag derde geworden in de zwaargewicht-klasse.

Het tweede wereldrecord kwam ook in het bassin tot stand. De Zuid-Afrikaanse Penny Heyns verbeterde gisteren haar eigen toptijd in de series van de 100 meter schoolslag.

Meer over