'Nederland schond immuniteit Internationaal Strafhof'

Nederland heeft de immuniteit van het Internationaal Strafhof (ICC) geschonden, toen het vorig jaar de verdediging van ex-vicepresident Jean-Pierre Bemba van de Democratische Republiek Congo begon af te luisteren. De opnamen van telefoongesprekken moeten daarom worden vernietigd. Dat bepleitte de raadsman van de belangrijkste advocaat van Bemba, Van Berge Henegouwen, vandaag voor de rechtbank in Den Haag.

Oud-president van de Democratische Republiek Congo Jean Pierre Bemba tijdens het begin van zijn proces in 2010. Beeld REUTERS
Oud-president van de Democratische Republiek Congo Jean Pierre Bemba tijdens het begin van zijn proces in 2010.Beeld REUTERS

Het afluisteren gebeurde op verzoek van de aanklagers van het ICC. Zij verdachten de verdediging van het manipuleren van getuigen. Eind vorig jaar werden Bemba's hoofdadvocaat Aimé Kilolo-Musamba en enkele andere verdachten gearresteerd. Zij zitten nog steeds in voorarrest bij het ICC.

Oorlogsmisdaden
Bemba staat sinds 2010 voor het ICC terecht op verdenking van oorlogsmisdaden in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Advocaten van de vorig jaar gearresteerde medewerkers van de verdediging spreken er schande van dat de aanklagers tijdens het lopende proces de verdediging lieten afluisteren. De aanklagers zouden zo achter de processtrategie van de verdediging hebben kunnen komen.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie zegt dat het erop vertrouwde dat het rechtshulpverzoek van de ICC-aanklagers in orde was.

Meer over