Nederland ploetert voor poulewinst

LONDEN - Door een 2-1 zege in de prestigestrijd met Groot-Brittannië bereikten de hockeysters de maximale score van 15 punten uit vijf duels de halve finales. Het verrassende Nieuw-Zeeland is tevens de gedroomde laatste horde op weg naar de eindstrijd.

Na de pijnlijke aftocht van Willemijn Bos werd bondscoach Max Caldas gedwongen tot aanpassingen en het Nederlandse team wandelde niet zorgeloos door de poule. Het is vaak duwen en ploeteren, met bepalende spelers als Paumen en Van As die nog zoeken naar hun topvorm.

Spits Lammers begon vorige week fantastisch in de Riverbank Arena, maar de 31-jarige topschutter moet nog altijd bewijzen dat ze ook tegen de toplanden het verschil kan maken. Maandagavond lukten de tip-inns van Lammers net niet tegen Groot-Brittannië en miste ze vlak na rust op aangeven van Van Male.

Met haar masker staat Kate Walsh model voor de olympische missie van de Britse hockeysters. De 32-jarige aanvoerster werd tegen Japan vol op haar kin geraakt en liep een kaakbreuk op. Met een plaatje van titanium in haar kaak keerde Walsh op karakter terug in de Britse ploeg.

Ook Groot-Brittannië was al zeker van een plaats bij de laatste vier. Het Britse deel van het publiek in de Riverbank Arena bejubelde een strafcorner van specialiste Cullen. Maar na rust kwamen de Britten er niet aan te pas. Nederland scoort echter moeilijker dan bij de laatste Spelen en dat zal ook Paumen zich aantrekken.

De aanvoerster zoekt al een tijdje naar het ritme met haar nieuwe, rechte stick. In Peking bleef de bal langer hangen in de 'krul' van haar stick en werd Paumen met elf treffers topscorer. De aanvoerster voorspelde al dat ze in Londen niet aan dat aantal zou komen. Maar 0 uit vijf duels? Het is ver beneden haar stand.

Coach Caldas drukte Paumen op het hart om het vooral niet om te draaien. Ze is vorig jaar verkozen tot beste hockeyster ter wereld om haar spel en niet vanwege haar goals uit de corner. Paumen is immers allang niet meer het meisje van de strafcorner. Maar ze wil altijd haar stempel drukken en dus begint die improductiviteit aan haar te knagen.

Caldas is ervan overtuigd dat Paumen haar handelsmerk zal tonen als het moet. Tegen de Britten moest het om de eerste plaats in poule A veilig te stellen. Maar na een foutieve stop bij de eerste corner pareerde de Britse keeper Storrey de push van Paumen bij strafcorner twee. Dus koos ze in de tweede helft bij strafcorner drie voor een variant. Van As rondde het slimme passje van Paumen perfect af: 1-1.

Zo dominant was Nederland in het tweede deel dat ook een velddoelpunt niet kon uitblijven. Van Male schoof de bal in het lege doel na een assist van Jonker. Hoog had het duel definitief moeten beslissen na een combinatie met de fris spelende Van Male. Maar de finale lonkt met Nieuw-Zeeland als volgende tegenstander.

undefined

Meer over