Nederland overlegt met G-8 over noodhulp aan Balkan

De Nederlandse regering gaat volgende week in Washington voor het eerst met de zeven rijkste industrielanden en Rusland (de zogeheten G-8) meepraten over de besteding van hulpgelden voor Zuidoost-Europa....

Nadat premier Kok de financiële steun fors had verhoogd, hebben de ministers Zalm van Financiën en Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking maandenlang zware druk uitgeoefend.

Met vijfhonderd miljoen gulden per jaar is Nederland de derde donor geworden op de Balkan. Alleen de Verenigde Staten en Japan geven meer geld. Het is het paarse kabinet een doorn in het oog dat Nederland grote hulpbedragen geeft aan voormalig Joegoslavië en troepen levert voor Bosnië en Kosovo, terwijl daar geen politieke invloed tegenover staat.

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo klaagde er enkele jaren geleden al over dat Nederland grote aantallen soldaten naar Bosnië stuurde, maar niet werd toegelaten tot de zogeheten Contactgroep voor voormalig Joegoslavië. Vorig jaar eiste minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken openlijk in zijn rede voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties meer invloed.

Meer over