Nederland nog acht maanden in Irak

De Nederlandse missie in Irak wordt met acht maanden verlengd tot half maart volgend jaar. Daar blijft het bij, zei premier Balkenende in een toelichting op het vrijdag genomen kabinetsbesluit...

Als er volgend jaar maart een gekozen Iraakse regering is, gaan de Nederlanders weg. 'We leggen een koppeling met de vorming van een nieuwe regering in Irak. Acht maanden en dat is het dan ook', aldus de premier na afloop van de ministerraad. De verkiezingen in Irak zijn uiterlijk januari 2005.

De huidige groep van 1350 militairen in het zuiden van Irak wordt in de loop van juli afgelost door militairen van het 13e infanteriebataljon van de 11e luchtmobiele brigade in Assen. Defensie houdt ook de zes Apaches die onlangs voor de veiligheid naar Irak werden gestuurd, de komende acht maanden in Irak.

Een internationale militaire aanwezigheid in Irak is van belang voor de veiligheid en stabiliteit in het land, schrijven de ministers Bot van Buitenlandse Zaken, Kamp van Defensie en Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking in een brief aan de Tweede Kamer. Dat zijn voorwaarden voor de economische en politieke wederopbouw van het land, aldus de ministers.

Een belangrijk aspect voor het besluit om te blijven, is ook dat ongeveer 550 Japanse militairen belangrijk humanitair werk verrichten in het zuiden van Irak en voor hun veiligheid geheel afhankelijk zijn van de Nederlanders.

Premier Balkenende sprak de hoop uit dat zo veel mogelijk partijen in de Tweede Kamer het kabinetsbesluit zullen steunen. 'Dat is in het belang van het Iraakse volk en van onze mensen in het zuiden van het land.'

Balkenende zei dat hij de zorgen en vragen van PvdA-leider Bos vrijdag in het kabinet had besproken. De kabinetsbrief over de verlenging biedt de PvdA volgens Balkenende 'voldoende ruimte' om alsnog in te stemmen. 'Ik hoop dat de PvdA de handschoen oppakt', aldus de premier.

Bos staat nog steeds op het standpunt 'nee, tenzij'. Hij wil pas na een hoorzitting en na het Kamerdebat met de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Kamp (Defensie) de knoop doorhakken. Dat Kamerdebat vindt waarschijnlijk plaats op dinsdag 22 juni.

Ook de LPF heeft nog geen besluit genomen over instemming met de verlenging. LPF-leider Herben wil eigenlijk niet langer dan vier maanden. Hij zei woensdag nog dat zijn partij acht maanden niet zal steunen. Balkenende zei vrijdag dat vertrekken na vier maanden onmogelijk is.

Het kabinet verwacht dat het aantal incidenten, ook in de 'Nederlandse provincie' Al Muthanna, zal toenemen in de komende drie weken richting de soevereiniteitsoverdracht op 30 juni. Momenteel is de situatie in Al Muthanna weer 'relatief rustig', na een periode van incidenten in april en mei. Bij een aanslag op 10 mei kwam de sergeant Dave Steensma om het leven.

Meer over