Nederland met stevige afvaardiging bij WK in Perth; Triatleten op hun hoede voor haaien

Haaien? 'Ja, voor een strand hier heeft een surfer deze week nog een haai aangevallen', zegt de bondscoach vanuit Perth....

Van onze verslaggever

Rolf Bos

AMSTERDAM/PERTH

Zondag vindt in Perth het WK triatlon plaats. In de West-Australische stad, waar in januari ook de WK zwemmen worden gehouden, wordt door de triatleten gestreden op de Olympische afstand: 1,5 kilometer zwemmen, 40 kilometer fietsen en tien kilometer lopen. Het is de discipline die in het jaar 2000 voor het eerst op de Olympische kalender staat.

De gehele wereldtop doet mee in Perth, Nederland is met een stevige afvaardiging al enige weken down under. Bondscoach Louis Delaheye is al zeven weken van huis. Na een wereldbekerwedstrijd in het Mexico volgde een hernieuwde kennismaking met Australië.

'Een prima sportland, vooral de multi-sporten zijn er erg populair. Het publiek is deskundig en niet vervelend chauvinistisch zoals Amerikanen kunnen zijn.' Lokale triatleten als Brad Beven zijn bijzonder geliefd, aldus de coach. 'Bevens afbeelding staat op de Corn Flakes hier.'

Perth staat al weken in het teken van de WK. 'Overal in de stad zie je triatleten lopen, er zijn feesten, de televisie en andere media besteden er veel aandacht aan.' De triatlon is populair, op prime-time is er elke week een sportprogramma dat een uur lang is gewijd aan de moderne driekamp, zegt Delahaye.

Zondag zijn de Australiërs favoriet voor de titel: Naast Beven komen onder anderen Chris McCormack, Craig Walton en Greg Welch aan de start. De grootste kanshebber komt echter uit Groot-Brittannië: Simon Lessing. Ook de Nieuw-Zeelander Hamish Carter worden grote kansen toegedicht. Een andere favoriet viel af. De Belg Luc van Lierde kampt nog met de naweeën van een operatie aan de teen.

Delahaye heeft in Perth een delegatie van negen triatleten onder zijn hoede. Bij de senioren strijden Dennis Looze en Eric van der Linde mee, al lijkt een podiumplaats voor hen te hoog gegrepen.

Looze was een groot deel van het seizoen uit de roulatie vanwege een voetblessure die hij opliep tijdens een trainingsstage in Zuid-Afrika. De Assendelfter kon zodoende zijn Nederlandse titel in juni niet verdedigen en traint pas sinds kort weer voluit mee. 'Dennis is normaal een heel goede loper, maar in Cancun werd hij er nog vanaf gelopen', aldus Delahaye. 'Maar hij heeft hier heel goed getraind.'

Eric van der Linden (dertiende op de wereldranglijst), de eerste Nederlander die een wereldbekerwedstrijd (in het Franse Embrun) op zijn naam wist te schrijven, was vorige week grieperig. 'Maar hij is nu weer in vorm. Hij moet zeker in de Top-15 kunnen komen, en daarbinnen is alles mogelijk.' Er zit een licht klimmetje in het fietsparkoers en de Schagenaar heeft in Embrun, in de Franse Alpen, bewezen, dat hij daarop goed uit de voeten kan.

Looze en Van der Linden moesten tijdens het NK in Roermond in juni hun meerdere erkennen in Ralph Zeetsen. Opmerkelijk, omdat de 20-jarige Urmonder nog als junior door het sportieve leven stapt. In Perth mag hij voor het laatst strijden met de jonkies, voor de enige titel die hij nog niet in zijn bezit heeft. Zeetsen grossierde in nationale en Europese titels (liefst acht stuks) op de kwart-triatlon, de mondiale ereprijs ontbreekt nog.

Delahaye voorspelt Zeetsen een grote toekomst. 'De aansluiting met de grote jongens is er al op nationaal en Europees niveau, mondiaal moet Ralph nog iets te veel seconden toegeven bij het zwemmen.' Bij dat eerste part van het drieluik is het zaak aansluiting te behouden met de voorste groep. 'Als die goed doorfietst, goed samenwerkt tijdens het stayeren, dan is het heel moeilijk om daar nog bij te geraken.'

Bij de vrouwen starten Wieke Hoogzaad, Silvia Pepels, Ingrid van Lubek en Luciënne Groenendijk zondag in het water van de Swan River. Zij moeten het opnemen tegen Australische vrouwen als Emma Carney en Michellie Jones.

Meer over