Nederland laat voor EU-post

Nederland en Denemarken zijn de laatste twee EU-lidstaten die nog geen kandidaat hebben voor de nieuwe Europese Commissie. De Portugese voorzitter José Manuel Barroso is al druk bezig de portefeuilles te verdelen....

Van onze verslaggevers Bart Dirks Jan Hoedeman

De opvolger van Romano Prodi maakt over minder dan een maand de samenstelling bekend van de nieuwe Europese Commissie. Daarom wil Barroso zo snel mogelijk de voordrachten van alle lidstaten horen voor het dagelijks bestuur van de EU.

'Het is Balkenende zeer aan te rekenen dat Nederland nu vrijwel de laatste is', meent PvdA-Kamerlid Frans Timmermans. 'Het tij verloopt en het risico op een slappe portefeuille is levensgroot. Blijkbaar speelt partijpolitiek getouwtrek een grotere rol dan het nationaal belang.'

In kabinetskringen wordt echter aangenomen dat stille diplomatie meer oplevert dan tromgeroffel. Balkenende onderhoudt goede contacten met Barroso. 'We weten dat het geen garantie is voor een zware post, maar we hopen van wel', aldus een ingewijde.

Een van de Nederlandse kanshebbers is minister Veerman van Landbouw, die in Brussel Landbouwcommissaris zou moeten worden. Zijn kansen daarop zijn volgens diplomaten in Brussel toegenomen, nu Ierland niet meer op deze post aast. Dublin vaardigt niet zijn Landbouwminister Joe Walsh af, maar minister van Financiën Charlie McCreevy.

Anderzijds lijkt oud-minister Neelie Kroes nog altijd een serieuze kandidaat voor de portefeuille Transport. Ook de Tsjechische oud-premier Spidla zou daar interesse voor hebben. Barroso heeft laten doorschemeren dat lidstaten die een vrouw afvaardigen, extra kans maken op een zware post.

De Nederlandse voordracht voor de opvolging van VVD-eurocommissaris Frits Bolkestein wordt begin volgende week verwacht. De beslissing wordt genomen door premier Balkenende, de vice-premiers Zalm en De Graaf en minister Bot van Buitenlandse Zaken. Behalve Veerman en Kroes rouleert de naam van voormalig CDA-minister en oud-topman van Citibank Onno Ruding.

Oostenrijk droeg gisteren Benita Ferrero-Waldner voor als opvolger van Landbouwcommissaris Franz Fischler. Ferrero-Waldner is minister van Buitenlandse Zaken in Oostenrijk.

Meer over