Nederland is EK-finalist op eigen bodem na fraaie worsteling tegen Engeland

Na een fraaie worsteling in de oranje zee van Enschede kwam het Nederlands elftal donderdag boven als trotse triomfator tegen Engeland (3-0). Oranje is finalist op het EK voetbal voor vrouwen op eigen bodem en treft zondag Denemarken, eveneens in Enschede. Om 17.00 uur.

Lieke Martens (rechts) deelt in de feestvreugde na de 1-0 van Vivianne Miedema (9). Beeld anp
Lieke Martens (rechts) deelt in de feestvreugde na de 1-0 van Vivianne Miedema (9).Beeld anp

Nederland is een voorbeeldige sportploeg, waarin opofferingsgezindheid, individuele klasse en samenspel innig met elkaar optrekken. Het spel is prettig om te aanschouwen. Het heeft een hoge vrolijkheidsfactor. En het zit de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman ook nooit tegen. Nog één zo'n wedstrijd, en Nederland is kampioen. Net als de mannen in 1988.

De finaleplaats, de eerste voor de vrouwen in de historie, is volledig verdiend. Al kent Nederland na een voorsprong meestal een merkwaardige terugval, het elftal is eigenlijk de enige ploeg op het EK die met overtuiging voor de aanval durft te kiezen. Dat gebeurt met creativiteit en lef, drijvend op de kwaliteiten van de twee beste speelsters van het toernooi: linksbuiten Lieke Martens en rechtshalf Jackie Groenen.

Nederland speelt mooi, typisch Hollands. Veld breed houden, druk zetten, schaduwspits. Positiespel. Technisch kan het zeker beter, maar enthousiasme, loopvermogen en tactisch vernuft compenseren veel. In een kwalitatief mager toernooi, met de halve finale tussen Denemarken en Oostenrijk als dieptepunt, legde Nederland bij vlagen flitsend aanvalsspel op de grasmat van FC Twente. Het is jammer dat rechtsbuiten Van de Sanden, een van de weinige speelsters met een echte versnelling, geen standaard goede voorzet in de benen heeft.

De 27.093 toeschouwers, een record voor vrouwenvoetbal in Nederland, feestten op wat oubollige, uitbundige wijze. De sfeer bij vrouwen is sowieso een beetje retro, alsof iedereen een jaartje of dertig is teruggeworpen in de tijd, alsof uitfluiten geen gewoonte is maar een zonde. Mooi is dat. Het gegil van de vele kinderen, als alleen al een bal naar voren wordt geschoten, lijkt iets op het enthousiasme tijdens het WK van 2002 in Zuid-Korea met Guus Hiddink, met het verschil dat ze daar nog een octaaf hoger bereikten. Ovationeel was het applaus na afloop.

Net als in de kwartfinale tegen Zweden viel een treffer van bijna ongekende schoonheid, die enigszins te vergelijken was met de 2-0 van afgelopen zaterdag. Weer passte Lieke Martens de bal van de linker- naar de rechterflank. Hard, strak, hoog. De dynamische middenvelder Jackie Groenen gaf daarop de afgemeten, hoge voorzet, waarna spits Vivianne Miedema diagonaal inkopte voor haar tweede doelpunt van het toernooi. Miedema handelt nog steeds geregeld te traag, maar de ontspanning is terug in haar lijf en dus in haar spel. Dat kon je al zien tijdens het volkslied, toen ze het volk een brede glimlach schonk.

Danielle van der Donk (10) na het maken van de 2-0. Beeld afp
Danielle van der Donk (10) na het maken van de 2-0.Beeld afp

De wedstrijd was fel, soms gemeen. Het is een illusie te denken dat vrouwen veel sportiever zijn dan mannen, wat vaak wordt beweerd. Dat lijkt alleen te kloppen omdat de belangen in de miljardenindustrie bij de mannen veel groter zijn, en de neiging tot onsportiviteit dan vaak toeneemt. Nu de finale lonkte, waren ook de vrouwen gaarne bereid de grens van het betamelijke over te steken. Eerst 'regelden' de veelvuldig scheldende Engelsen een gele kaart voor rechtsachter Van Lunteren, even later protesteerde een groepje van Oranje zo lang bij de Franse scheidsrechter Frappart, dat zij Bright geel gaf voor een duw tegen keeper Van Veenendaal. Bovendien paradeerde de Engelse coach Mark Sampson als een bezetene langs de lijn, om met bezwerende teksten zijn invloed uit te oefenen, op de arbitrage of op wie dan ook.

Na de 1-0, halverwege de eerste helft, viel Nederland een beetje terug, zoals dat eerder gebeurde tegen Denemarken en België in de groepsfase en tegen Zweden in de kwartfinales. Engeland had eindelijk langdurig de bal en was voor rust één keer dichtbij de gelijkmaker, toen aanvoerder Spitse een kopbal van topschutter Taylor via de paal uit het doel schoot.

Na rust liet Nederland zich ook terugdringen. Te ver eigenlijk, voor het goede. De verdediging kent in elke wedstrijd wel een moeilijke fase, maar heeft op dat ene rare doelpunt tegen België na nog geen treffer geïncasseerd. Voordat Engeland toekwam aan de 1-1, viel de beslissende 2-0, door oplettendheid van Daniëlle van de Donk, in technisch opzicht één van de beste speelsters van Nederland. Ze profiteerde van een blunder van Williams, die terugkopte naar keeper Chamberlain. Van de Donk zette haar linkervoet tegen de bal. De wedstrijd was gewonnen, zeker omdat keeper Van Veenendaal nog een paar mooie reddingen verrichtte. In blessuretijd viel nog 3-0, toen Bright de voorzet van Martens in eigen doel verlengde.

Zondag dus de finale tegen Denemarken, waartegen Oranje in de tweede groepswedstrijd met 1-0 won. Met moeite, nadat de Denen in de tweede helft beter waren. Tja, en als die wedstrijd ook een zege oplevert, is slechts één beloning denkbaar: een rondvaart door de grachten van Amsterdam.

Meer lezen over het Nederlandse vrouwenelftal?

Leeuwinnen stonden in 2009 ook in halve finale, wat is er sindsdien veranderd?
Na 2009 speelt Nederland vanavond voor de tweede keer de halve finale van het EK voetbal bij de vrouwen, opnieuw tegen Engeland. Daarmee houdt de vergelijking op. Of toch niet?

Jackie Groenen: 'De trekker overhalen, dat kan nog beter.'

Met haar bruisende, aanstekelijke spel in het Nederlands elftal oogst Jackie Groenen bewondering. 'Het EK is een soort droom.' (+)

Hoe verhoudt het niveau van de Nederlandse vrouwen zich tot de mannen?
Lovend was Louis van Gaal over het Nederlands elftal na de eerste EK-wedstrijd tegen Noorwegen. De oud-bondscoach vond dat de spelers het niveau hadden van de profvoetballers in de eredivisie. Misschien niet in fysiek opzicht - in het snel vinden van oplossingen deden de vrouwen niks onder voor hun mannelijke collega's, wist hij. (+)

Meer over