Nederland in het pak genaaid door de Belgen?

De persconferentie van NMBS-topman Marc Descheemaecker op vrijdag 31 mei 2013 wekte een vreemde indruk. In een volgepakt zaaltje kondigde de Belg aan te stoppen met de Fyra. In de NS-burelen in Utrecht bleef het muisstil. Enig aandeelhouder minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vergrootte de verwarring door tijdens een interview te stellen 'het Belgische besluit' om te stoppen met de Fyra niet blind te willen volgen.

Sander Heijne
null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank

Was de NS eigenlijk wel van plan te stoppen met Fyra?, vroegen spoorwatchers zich af. Of waren de Hollanders misschien in het pak genaaid door de Belgen?

Het omgekeerde is waar, zo bleek woensdag uit de verhoren van directeur Financieringen en Deelnemingen van het ministerie van Financiën Wouter Raab en financieel directeur Engelhardt Robbe van de NS. De directie van de NS besloot juist eerder dan de Belgen om de stekker uit het gezamenlijke project te trekken. In goed overleg wilden de spoorbedrijven het nieuws op 31 mei wereldkundig te maken. De Belgen in Brussel en de Nederlanders op een eigen persconferentie in Utrecht.

Te elfder ure greep minister Dijsselbloem in. Hoewel de aandeelhouder statutair geen zeggenschap heeft over directiebesluiten van de NS, vroeg het ministerie van staatsdeelnemingen belangrijke besluiten eerst voor te leggen. Het terugsturen van de Fyra was zo'n besluit.

Besluitvorming nog niet voltooid

Dijsselbloem liet Raab een telefoontje plegen naar de raad van commissarissen van de NS. De ambtenaar gebood het spoorbedrijf de persconferentie uit te stellen. De minister wilde de kwestie eerst nog eens rustig overwegen. Het ministerie had geen boodschap aan de afspraken van de NS met de Belgen. 'Het is aardig dat de NS en NMBS hadden afgesproken samen naar buiten te gaan met hun besluit', zegt Raab, 'maar daarmee is de besluitvorming nog niet voltooid.'

Voor de Belgische spoorwegen was er toen al geen weg meer terug. Het besluit was binnen de directie van de NMBS bekendgemaakt. De ervaring leerde, stelde toenmalig NMBS-topman Marc Descheemaecker eerder voor de commissie, dat het nieuws kort daarna zou uitlekken. De persconferentie in Brussel ging door.

Meer over