Nederland hoeft Karremans niet te vervolgen

Nederland hoeft toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans niet te vervolgen voor zijn rol in de val van Srebrenica. De bewering dat Nederland de zaak niet goed heeft onderzocht, is 'overduidelijk ongegrond' en moet worden verworpen.

Nederland hoeft toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans niet te vervolgen voor zijn rol in de val van Srebrenica. Beeld anp
Nederland hoeft toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans niet te vervolgen voor zijn rol in de val van Srebrenica.Beeld anp

Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens donderdag. Nabestaanden van drie slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995 stapten vorig jaar oktober naar het hof in Straatsburg met een klacht tegen Nederland. Hun advocaten stelden dat de rol van Karremans in het bloedbad niet goed was onderzocht en er politieke druk was uitgeoefend om vervolging te voorkomen.

De advocaten Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodrzycki stelden ook dat Karremans en zijn plaatsvervanger Rob Franken medeplichtig zijn aan moord, oorlogsmisdaden en genocide.

'Geen blaam'

Het Openbaar Ministerie besloot in 2013 de Dutchbatleiding niet te vervolgen omdat die geen blaam trof. Het gerechtshof in Arnhem bevestigde dat oordeel vorig jaar en ook het mensenrechtenhof laat dat nu in stand. Het is fijn voor de betrokkenen dat de zaak is gesloten, luidt de reactie van het ministerie van Defensie.

Lees ook:

VVD-kamerlid Anne Mulder was als 25-jarige militair in Srebrenica, hij weet hoe de veteranen zich voelen. 'We werden totaal vernederd.' (+)

Het logo van Dutchbat III. Beeld anp
Het logo van Dutchbat III.Beeld anp
Meer over