NieuwsMoria

Nederland herplaatst twee alleenstaande minderjarigen uit Griekenland

Nederland lost deze week de belofte in om honderd kwetsbare vluchtelingen uit het Griekse kamp Moria en andere opvanglocaties op te nemen. Vijftig van hen kwamen al rond Kerst. In gezinsverband, zoals aan de Tweede Kamer was aangekondigd. De overige vijftig zouden alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) jonger dan 15 jaar zijn, maar dat streven bleek onhaalbaar. Nederland neemt twee amv’s op, de rest komt ook in gezinsverband.

Na de branden in het opvangkamp Moria beloofde het kabinet om honderd kansrijke vreemdelingen op te nemen. Beeld Getty
Na de branden in het opvangkamp Moria beloofde het kabinet om honderd kansrijke vreemdelingen op te nemen.Beeld Getty

Tijdens de selectie bleek dat er binnen de gestelde criteria nauwelijks amv’s jonger dan 15 jaar beschikbaar zijn in Griekenland, schrijft staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel en Migratie, VVD) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. In totaal gaat het nu om 21 gezinnen met 55 kinderen en twee alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s). Van deze 57 kinderen zijn er 56 in de leeftijd van 14 jaar of jonger, waarvan dertig jonger dan 5 jaar. Het totaal aantal opgenomen volwassenen is 43.

‘Het reeds beperkte aantal amv’s dat wel in aanmerking kwam voor herplaatsing naar Nederland bleek vaak familie in een andere Europese lidstaat te hebben en er is, om die reden, voor gekozen naar die lidstaat te herplaatsen’, aldus Broekers-Knol.

Zij schrijft dat de groep die rond Kerst kwam, en tijdelijk in een locatie van het Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA) werd opgenomen, inmiddels naar gemeenten is overgebracht. Dit is wel ten koste gegaan van andere statushouders die al langer in de opvang op een woonplek wachten, zegt Broekers-Knol. Zij doet een oproep aan gemeenten te blijven zoeken naar onderdak.

Lees ook

Te weinig geschikte minderjarigen te vinden: Moria-deal krijgt andere wending

Op 18 december berichtte staatssecretaris Broekers-Knol (Justitie) aan de Tweede Kamer dat zij rond Kerstmis de helft van de beloofde Moria-deal rond had. U leest het hier.

Tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie, waaronder de portefeuille Asiel en Migratie valt, zei Broekers-Knol in november dat zij in 2021 de hele asielketen laat doorlichten, vanwege ‘hardnekkige problemen’.

In juni vorig jaar verzette Broekers-Knol zich nog hevig tegen het opnemen van alleenstaande minderjarige asielzoekers. In de Tweede Kamer zei ze dat vaak helemaal niet vaststond of het weeskinderen betrof, leest u hier.

Meer over