Nederland gaat naar sodemieter

Lang duurt het niet voordat hoofdredacteur Karel H. Hille van het nieuwe tijdschrift Must tot de kern van zijn betoog komt....

Gijs Zandbergen

Datzelfde koninkrijk is een bozig tijdschrift rijker. Als we de woorden van Hille moeten geloven, is Nederland namelijk een land geworden waar de gedoogpolitiek een venerische ziekte is, waar autochtonen worden achtergesteld bij allochtonen, waar de benzineprijzen het hoogst in heel Europa zijn, de regering regeerakkoorden aan haar laars lapt, Patty Brard haar endeldarm leegt op tv, de Betuwelijn zes miljard extra kost, de gezondheidszorg een catastrofe is en waar Willem-Alexander is getrouwd met de dochter van een crimineel.

Zo, die zit. En dan moet het lezen in 'het meest complete magazine' nog beginnen. Toeval of niet, hoofdredacteur Hille is niet het enige redactielid dat initiaal tussen zijn voor- en achternaam plaatst. Zo is daar ook misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die in een column mag uitleggen waarom Nederland naar de knoppen gaat. 'We zijn een decadent, lui en verzadigd volk geworden, dat de dagelijkse uitwassen daarvan heel normaal is gaan vinden.'

Of wat te zeggen van Bastiaan B. Bloem? Hij noemt televisiepresentatrice Christine van der Horst een wc-eend, die z'n zondagochtend heeft verpest nadat hij door een 'vroeg steigerende voorjaarskriebel zich verveeld zappend op de bank terugvond.' Of Bastiaan B. Bloem als redacteur te handhaven valt, is overigens de vraag. Je kunt Van der Horst wel een 'blonde sladood met slaap in de ogen' noemen. Vergeleken met iemand die zichzelf rekent tot 'verstandig Nederland, dat tot diep in de middag als in coma tussen de vette lappen ligt', is Van der Horst een toonbeeld van ijver. Juist een eigenschap waar het volgens de makers van Must in Nederland aan ontbreekt.

Voor de wat deftiger kankeraars heeft Must mr. Andrh. L. Hoekstra ingehuurd. De notaris komt in zijn praktijk heel wat onregelmatigheden tegen, met name als het Chinezen en Turken betreft. Hoekstra mag van zichzelf vrijelijk man en paard noemen, omdat hij 'z allochtoon' is. Hoekstra zegt namelijk te stammen uit een oud Fries geslacht met stamboom.

We zijn er nog niet. Zo is er nog de 'aanklacht' dat de Tweede Kamer in toenemende mate wordt bevolkt door zatlappen. En dat terwijl enkele pagina's eerder de medicus drs. Menno Baars nog heeft uitgelegd dat glaasje alcohol al fataal kan zijn.

Valt er dan niets te lachen in Must? Nee, eigenlijk niet. Niet om het pleidooi tegen abortus en euthanasie van de rooms-katholieke vicarus dr. G. Schnell, niet om Harry Mens, die de economische toekomst somber inziet. En ook niet om new ager Ronald Jan Heijn of goeroe Deepak Chopra. De twee enigen die wel lachen zijn sportverslaggeefster Marleen Houter, maar dan van verbazing dat zij wordt geerviewd, en de van oplichterij verdachte Robert J. Doorn, die vanaf een tropisch eiland laat weten dat hij 'sommige sufferds gewoon te slim af is geweest.'

Dat er tussen deze mopperkontverhalen vier fotopagina's met blote meisjes en een vertaald interview met Jack Nicholson staan, is een zeer schrale troost.

Meer over