Nederland gaat Albanezen in groepen uitzetten

Nederland gaat met overheidsvluchten illegale Albanezen in groepen uitzetten. Dat is mogelijk nu Nederland daarover met Albanië afspraken heeft gemaakt tijdens een recent werkbezoek van de Dienst Terugkeer en Vertrek aan de Albanese hoofdstad Tirana.

Charlotte Huisman
Een asielzoeker in het azc in Veenhuizen. Beeld anp
Een asielzoeker in het azc in Veenhuizen.Beeld anp

Door het inzetten van speciale vluchten naar het Balkanland kan Nederland sneller en in grotere groepen tegelijkertijd de groeiende aantallen Albanezen uitzetten die de laatste maanden naar Nederland komen. Tot nog toe konden de Albanezen alleen via de reguliere lijndiensten teruggestuurd worden.

'Dit draagt bij aan de doelstelling van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en justitie) om asielzoekers met kansloze aanvragen snel te laten terugkeren', aldus een woordvoerder van DT&V. 'Ook verwachten wij dat Albanezen eerder zullen kiezen om zelf te vertrekken, nu ze eenvoudiger gedwongen kunnen worden om Nederland te verlaten.'

De afgelopen periode is het aantal asielzoekers uit Albanië flink toegenomen. De laatste vier maanden hebben in totaal ruim 750 Albanezen een asielverzoek ingediend. In heel 2015 kwamen in totaal ruim duizend Albanezen naar Nederland. Geen enkele Albanees heeft een verblijfsvergunning gekregen na deze aanvraag.

Terugkeerpremies

Albanië is één van de landen op de lijst veilige landen die staatssecretaris Dijkhoff begin november aan de Tweede Kamer stuurde. Asielzoekers uit de landen op deze lijst kunnen snel worden afgewezen en teruggestuurd. Albanezen maken sinds vorig jaar ook al geen aanspraak meer op de terugkeerpremies die buitenlanders kunnen krijgen als ze kiezen om vrijwillig uit Nederland vertrekken.

Vorig jaar is ook deze premie geschrapt voor Kosovaren en Mongoliërs. Ook bij deze groepen waren er aanwijzingen dat zij naar Nederland kwamen om dit bedrag van maximaal 1.750 euro op te strijken. Eerder werden Macedoniërs (2011), Georgiërs (2010) en Wit-Russen (2011) definitief uitgesloten van de vertrekpremie na vermoedens van misbruik.

Waarom er sinds een paar maanden meer Albanezen naar Nederland komen, is niet bekend. Vermoed wordt dat zij mogelijk probeerden mee te liften met de grote stromen asielzoekers uit onder meer Syrië die op dit moment het land in komen. Het is de Europese landen er veel aan gelegen om zo veel mogelijk asielzoekers die geen kans maken op een verblijfsvergunning zo snel mogelijk terug te sturen. Als een afgewezen asielzoeker niet zelfstandig vertrekt, kan de Dienst Terugkeer en Vertrek hem dwingen om Nederland te verlaten.

Meer over