Nederland en België pakken misbruik ‘België-route’ aan

Nederland en België hebben hun onenigheid bijgelegd over de zogeheten ‘België-route’. Omdat de regels voor gezinshereniging in België soepeler zijn, zouden jaarlijks honderden tot enkele duizenden Nederlandse allochtonen in België trouwen en daarna terug naar Nederland gaan...

De twee landen gaan samen het misbruik aanpakken, zo hebben de Belgische minister Dewael van Binnenlandse Zaken en de Nederlandse minister Rita Verdonk van Justitie dit weekend afgesproken. Dat gebeurde in de marge van een vergadering van de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, in Wenen.

‘Aan beide zijden zullen de gegevens in kaart worden gebracht, zodat de aard en omvang van het misbruik kan worden vastgesteld’, lichtte de woordvoerder van Verdonk zondag toe. ‘Politie, immigratiediensten en parketten in Nederland en België gaan samen de fraude opsporen en bestrijden.’

Migranten die een bruid willen laten overkomen van buiten de EU, moeten in Nederland 21 jaar zijn en een bepaald minimuminkomen hebben. De verblijfsvergunning kost 430 euro en een inburgeringstraject is verplicht.

In België is de minimumleeftijd achttien jaar, wordt geen minimuminkomen vereist en is er geen verplichte inburgeringscursus. De verblijfsvergunning kost 30 euro. Sommige Nederlandse migranten gaan daarom tijdelijk in België wonen en kunnen na enkele maanden zonder problemen met hun bruid naar Nederland gaan.

Vorige week haalde de liberaal Dewael (VLD), partijgenoot van premier Verhofstadt, fel uit naar het Nederlandse migratiebeleid. Den Haag zou de problemen aan zichzelf te wijten hebben, omdat de Nederlandse regels strenger zijn dan in de andere lidstaten van de Europese Unie.

‘Voor mij is de zin van Europese harmonisatie dat je alle regels op elkaar afstemt. Dat doet Nederland niet’, zei Dewael. Verdonk stelde al enkele weken eerder in de Tweede Kamer dat België te weinig doet om de ‘België-route’ te ontmoedigen.

Ook in België worden de regels strenger. Sinds kort is er een wet van kracht die schijnhuwelijken strafbaar maakt. Daarnaast zullen binnenkort de Belgische voorwaarden voor gezinshereniging worden aangescherpt.

Meer over