Nedergriek: kopsterk maar frivool

Het bleef nog lang ouzo drinken, na het lezen van Takis Kyrgiakos’ Nedergrieken aan de bal. In dit boek zet Kyrgiakos, uitbater van restaurant Mythos in Kaatsheuvel, de mythische verhalen van Griekse voetballers in Nederland op een rijtje....

De kopsterke Kyrgiakos maakte in het seizoen 1972-1973 deel uit van de NAC-selectie die de beker won, al kon de zoon van een gastarbeider niet op een basisplaats rekenen. Na Kyrgiakos volgden in Nederland onder anderen de kopsterke spitsen Yannis Anastasiou (Ajax), Angelos Charisteas (Ajax) en Nikos Machlas (Ajax).

Minder bekend zijn de kopsterke spitsen Mitos Georiadis (De Volewijckers), Loukas Zikos (Telstar), Sawwas Dallas (FC Eindhoven), Kostas Ninis (MVV) en Ilias Bourbos (FC Twente). Behalve als kopsterk kenmerkten de Griekse voetballers zich door ‘hun homerische dans-, eet- en kookkwaliteiten’, waarmee vooral wordt gewezen ‘op de bekende sirtaki, souvlaki en retsina’. Schaduwzijde van Griekse voetballers is ‘hun chaotische omgang met vrouwen en geld’.

Neem Petrus Petrupoulus, die het als kopsterke spits één jaar uithield bij SC Cambuur. Hij kwam in Nederland via een vakantieliefde en trouwde daarna drie keer. Ook werd hij olijfolie-importeur, rijschoolhouder, sirtakileraar, geitenfokker en handelaar in oude munten – telkens ging hij ‘op z’n Grieks failliet’. Een actueel, en vooral kek exemplaar.

Meer over