Navo voelt zich gesteund door komst kersverse Amerikaanse minister

Mike Pompeo, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Beeld AFP
Mike Pompeo, de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.Beeld AFP

Een Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken die zich meteen na zijn beëdiging in het holst van de nacht naar de Navo spoedt – een grotere steunbetuiging hadden de Europese bondgenoten zich niet kunnen wensen in het onzekere en onvoorspelbare Trump-tijdperk. Hun gemoedsrust is het afgelopen jaar menigmaal op de proef gesteld, maar vrijdagochtend vroeg meldt zich Mike Pompeo precies op tijd voor de voorjaarsbijeenkomst van de alliantie.

Twaalf uur eerder had de Amerikaanse Senaat de benoeming van Pompeo goedgekeurd. Onmiddellijk was hij op het vliegtuig gesprongen voor de nachtvlucht naar Brussel. Bij aankomst op het hoofdkwartier ziet hij er opvallend fris en opgewekt uit. De voormalige tankcommandant met zijn vierkante voorkomen en een reputatie als houwdegen heeft er zin in.

Hij noemt het werk van de Navo ‘van onschatbare waarde’. Op de naast hem staande Navo-chef Jens Stoltenberg dalen die woorden neer als manna uit de hemel. President Trump zette het bondgenootschap in het begin neer als een stoffige, achterhaalde organisatie. De bondgenoten waren uitvreters die teerden op de zak van de Amerikaanse belastingbetalers. Later draaide hij iets bij. Nu is daar Pompeo met zijn geruststellende uitspraken.

De man uit Kansas weet waar de pijn zit. Hij benadrukt dat ‘de president erg graag wilde dat ik hier zou zijn’. Stoltenberg staat er intens tevreden bij. Hij dankt de Amerikaan dat zijn ‘eerste daad’ als minister een bezoek aan de vergadering van de Navo-ministers van Buitenlandse Zaken is. Hiermee wordt ‘het belang van de alliantie onderstreept’.

Zij is zelfs weer relevanter dan ooit vanwege de verslechterde relatie met Rusland, meent de Amerikaanse delegatie. Pompeo en de andere ministers worden het eens over ‘de omvang van de Russische agressie’ en menen dat die niet onbeantwoord kan blijven. Zij bereiden de besluiten voor die de leiders op de Navo-top van 11 en 12 juli zullen nemen over versterking van de afschrikking tegen de Russen.

De spanning is opgelopen sinds de gifgasaanslag begin maart op een Russische oud-spion in het Britse Salisbury, die volgens Londen het werk was van Moskou. Twee weken geleden was er bovendien de raketaanval van Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië tegen het door Moskou gesteunde Syrische regime van Assad, dat volgens hen chemische wapens had gebruikt tegen eigen burgers. In dit klimaat van confrontatie wil de Navo eenheid uitstralen en dat lukt vrijdag.

Volgende week kan de eensgezindheid echter al weer een knauw krijgen als Trump invoerheffingen oplegt aan Europees staal en aluminium. Ook dreigt er onenigheid als hij op 12 mei het nucleaire akkoord met Iran zou opzeggen. De Europeanen willen die overeenkomst per se behouden. Zij is volgens hen de beste garantie tegen een Iraans kernwapen. Op de Navo plukken ze vrijdag vooralsnog de dag.

Meer over