NAVO versterkt macht in Kosovo

De NAVO is gisteren in allerijl begonnen haar 17.500 man grote troepenmacht in Kosovo, KFOR, te versterken om nieuw geweld te voorkomen....

Albanezen hebben gisteren in Kosovo op verschillende plaatsen Servische orthodoxe kerken in brand gestoken. De nacht ervoor waren in Servië moskeeën uit de Ottomaanse tijd in brand gestoken om Albanees geweld te wreken tegen Serviërs in Kosovo.

De NAVO heeft 350 Amerikaanse en Italiaanse militairen vanuit Bosnië naar Kosovo overgebracht. 750 Britten worden er de komende dagen verwacht.

KFOR gebruikte gisteren traangas en rubberen kogels om woedende Albanezen uiteen te jagen. Het kon niet verhinderen dat zowel in de stad Mitrovica, waar de gewelddadigheden woensdag begonnen, als in het dorpje Obilic Servisch cultureel erfgoed in brand werd gestoken. Tientallen Serviërs werden door KFOR geëvacueerd. Op vele plaatsen richtte KFOR barricades op om Albanezen de toegang tot Servische dorpen te verhinderen. Albanese menigtes bekogelden de troepen met stenen.

Kosovo staat sinds 1999 onder bestuur van de VN, maar maakt officieel nog deel uit van Servië. In de Servische hoofdstad eisten gisteren duizenden demonstranten de terugkeer van Servische troepen naar de provincie. De politie gebruikte traangas toen de demonstranten wilden opmarcheren naar de Albanese ambassade. Eerder op de dag had de politie reeds de bewaking van de Amerikaanse ambassade versterkt.

De Servische premier Kostunica sprak van een 'pogrom' op Serviërs in Kosovo en noemde het geweld 'georganiseerd en gepland'. Samen met de Servische patriarch Pavle leidde hij gisteren een stille mars naar de Sint Sava-kathedraal.

Meer over