NAVO stelt besluit over rol in Irak-oorlog uit

De NAVO heeft woensdag een besluit over een Amerikaans verzoek om steun in een mogelijke oorlog tegen Irak uitgesteld. Met name Duitsland en Frankrijk zijn echter tegen overhaaste stappen naar een oorlog...

ANP

De Amerikanen willen onder meer dat de NAVO de zuidflank van Turkije met Patriot-onderscheppingsraketten beveiligt, AWACS-radarverkenningsvliegtuigen inzet en met schepen in de regio patrouilleert. Met name Duitsland en Frankrijk zijn echter tegen overhaaste stappen naar een oorlog zolang niet alle diplomatieke middelen zijn uitgeprobeerd.

Die landen willen in de Irak-crisis één lijn trekken. Dat bijkt uit een gemeenschappelijke verklaring die president Chirac en Bondskanselier Schröder woensdag hebben ondertekend na een bijeenkomst in Parijs ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van het vriendschapsverdrag tussen beide landen.

'Frankrijk en Duitsland hebben in dezen dezelfde opvatting', aldus Chirac. Schröder benadrukte dat Berlijn en Parijs een vreedzame oplossing willen en hun stappen 'in deze moeilijke tijd' nauwgezet coördineren.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken De Villepin had eerder laten doorschemeren dat Frankrijk mogelijk zijn vetorecht gebruikt tegen een VN-resolutie die een aanval op Irak autoriseert. Schröder zei woensdag ook geen 'ja' te zullen zeggen tegen zo'n resolutie. De Bondsrepubliek wordt in februari tijdelijk voorzitter van de Veiligheidsraad, maar heeft geen vetorecht zoals de vijf permanente leden (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, China en Frankrijk).

Van de permanente leden vinden ook Rusland en China dat de wapeninspecteurs van de VN in Irak sterke bewijzen moeten vinden om een aanval op dat land te kunnen rechtvaardigen. Beide landen willen dat de inspecteurs voldoende tijd krijgen om hun werk af te ronden.

Om dezelfde reden heeft de NAVO een besluit over een Amerikaans verzoek om steun in een oorlog tegen Irak uitgesteld. Volgens diplomatieke bronnen hebben in een 'verhit debat' vier landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, zich uitgesproken tegen het nemen van een beslissing voordat het hoofd van de VN-wapeninspecteurs Blix op 27 januari verslag heeft uitgebracht aan de Veiligheidsraad. De VS willen onder meer dat de NAVO de zuidflank van Turkije met Patriot-onderscheppingsraketten beveiligt, AWACS-radarverkenningsvliegtuigen inzet en met schepen in de regio patrouilleert.

De VS zouden woensdag een spionagevliegtuig van het type Predator hebben verloren. Irak heeft gemeld dat zijn luchtafweergeschut het onbemande toestel heeft neergeschoten toen het vanuit Koeweit het Iraakse luchtruim was binnengedrongen. Een woordvoerder van Defensie in Washington heeft echter ontkend dat een Predator verloren is gegaan en een zegsman van de Amerikaanse strijdkrachten in Koeweit wilde niet ingaan op het bericht uit Bagdad.

Ondertussen gaan de VS en Groot-Brittannië verder met hun voorbereidingen op een oorlog en sturen zij nog meer manschappen en materieel naar de golfregio. Volgens een hooggeplaatste Russische defensiefunctionaris gaan de VS in de tweede helft van februari Irak aanvallen. Hij heeft dat gezegd tegen het Russische militaire persbureau Interfax-AVN, dat zijn naam niet bekendmaakte. De operatie zou beginnen als er 150.000 militairen van de VS en hun bondgenoten in het gebied zijn. Op dit moment zijn er ongeveer 60.000 Amerikanen en enkele duizenden Britten.

Volgens de functionaris gaan de Amerikanen ervan uit dat de oorlog binnen een maand voorbij is. Hij voegde eraan toe dat zij er niet in de eerste plaats op uit zijn de Iraakse president Saddam Hussein ten val te brengen, maar de toegang tot de Iraakse oliebronnen te willen waarborgen. 'Hussein is het voorwendsel', aldus de Russische defensiefunctionaris.

De Russische minister van Defensie, Ivanov, heeft de mededelingen van de functionaris tegengesproken. Volgens Ivanov beschikt zijn generale staf niet over die informatie.

Meer over