NAVO: Russen en rebellen schenden wapenstilstand Oost-Oekraïne dagelijks

De wapenstilstand in het oosten van Oekraïne wordt elke dag geschonden door de Russen en de rebellen. Dat heeft NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg woensdag gezegd. 'Rusland steunt de rebellen met wapens en ander materieel en trekt troepen samen langs de grens met Oekraïne. We roepen Rusland opnieuw op te stoppen met het destabiliseren van Oekraïne.'

Redactie
Een pro-Russische separatist voor het verwoeste vliegveld in Donetsk. Beeld afp
Een pro-Russische separatist voor het verwoeste vliegveld in Donetsk.Beeld afp

De NAVO-ministers van Defensie zegden in een gesprek met hun Oekraïense collega Stepan Poltorak toe de steun op defensiegebied aan Oekraïne te vergroten. Een formeel besluit daarover zal genomen worden door de regeringsleiders van de NAVO op hun top begin juli in Warschau.

Volgens Stoltenberg gaat het om een breed pakket aan maatregelen, van logistieke steun, via hulp bij ontmijning en het bestrijden van bermbommen, tot financiële hulp en assistentie bij de hervorming van het Oekraïense militaire apparaat.

Eerder deze maand stemde Rusland in met de komst van extra, desgewenst ook gewapende, waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oost-Oekraïne. De nieuwe waarnemers moeten gestationeerd worden op plaatsen waar het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten een zware slag leveren.

Geweld opgelaaid

De oorlog in Oost-Oekraïne is recent opgelaaid na maanden van relatieve kalmte. Afgelopen maand kwamen er negen soldaten om. Dat is volgens Kiev het hoogste dodental binnen 24 uur sinds februari 2015, toen het geweld op een hoogtepunt was. Begin deze week vielen er opnieuw vijf Oekraïense doden binnen een dag.

Het Oekraïense leger en de pro-Russische separatisten bestoken elkaar met zware artillerie. De hevigste gevechten vinden plaats bij Avdiivka en Jasinoevata, vijf kilometer ten noorden van rebellenhoofdstad Donetsk.

Beide partijen houden zich niet aan een akkoord tussen Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland. Het akkoord verbiedt artillerie aan de frontlijn en stelde een wapenstilstand in op 15 februari 2015. In totaal zijn er volgens de VN meer dan negenduizend mensen omgekomen sinds het begin van de oorlog in april 2014.

Lees ook

Steeds meer NAVO-landen verhogen hun defensie uitgaven, maar volgens secretaris-generaal Jens Stoltenberg nog lang niet genoeg. 'We moeten ons aanpassen aan een wereld die gevaarlijker is geworden.' (+)

Meer over