NAVO-referendum Hongarije in gevaar

Geen enkele politieke partij in Hongarije is tegen toetreding tot de NAVO. Alle partijen zijn er ook voor dat er een referendum komt waarin de kiezers zelf over de toetreding mogen beslissen....

Van onze correspondent

BOEDAPEST

Het referendum, dat was gepland voor 16 november is inzet geworden van een politiek steekspel tussen de oppositie en de regering. Een steekspel dat niets met de NAVO zelf te maken heeft, maar alles met landbouw.

Tegelijk met de vraag of Hongarije lid moet worden van het militair bondgenootschap zou een referendum worden gehouden over het eigendom van landbouwgrond. De regering wil de wetgeving versoepelen, de oppositie vreest een uitverkoop van Hongaars land.

De oppositie verzamelde de 200 duizend handtekeningen die nodig zijn om een (bindend) referendum over de kwestie te houden. Maar de regering bereidde in plaats daarvan haar eigen referendum voor.

De oppositie nam het niet, stapte naar het Constitutionele Hof en kreeg gelijk: de regering kon de vragenlijsten in de prullenbak gooien. Maar in de parlementaire strijd die na de uitspraak van het hof losbarstte, dreigt ook het NAVO-referendum vermalen te worden.

De regering wil het landbouwreferendum uitstellen tot na de verkiezingen van volgend jaar. Op 16 november zou alleen over de NAVO gestemd moeten worden. Maar dat wil de oppositie weer niet. Die ruikt (verkiezings-)winst en ligt dwars. Als het referendum niet op 16 november kan worden gehouden, hoeft het niet meer: op 17 november komen de NAVO-ministers bijeen en moet Hongarije het protocol tot de toetreding ondertekenen.

Premier Horn heeft NAVO -chef Solana woensdag echter al gerustgesteld: de ondertekening zelf komt niet in gevaar.

'Als de oppositie blijft dwarsliggen, beslist de regering zelf over de NAVO. Dan maar zonder referendum', zei Horn.

Meer over