NAVO plaatst Mitrovica onder militair bestuur

NAVO-troepen hebben dinsdag de stad Mitrovica in Kosovo onder militair bestuur geplaatst. De maatregel volgt op ernstige rellen maandag waarbij Servische inwoners slaags raakten met NAVO-militairen en VN-politie....

ANPReuters en AFP

De NAVO-missie KFOR heeft Servische agenten in Mitrovica gelast hun werkzaamheden te staken en hun politiewagens te laten staan. Franse, Belgische en Spaanse troepen patrouilleren nu in de stad. Onbekend is hoe lang Mitrovica onder militair bestuur blijft.

De rellen in Mitrovica waren de hevigste sinds de Albanese meerderheid in Kosovo op 17 februari eenzijdig haar onafhankelijkheid verklaarde. De rellen ontstonden toen NAVO-troepen een eind hadden gemaakt aan de bezetting van een gerechtsgebouw.

Er vielen zeker 175 gewonden, onder wie 63 agenten van de VN-missie UNMIK. Twaalf Franse KFOR-militairen raakten zwaargewond door handgranaten die door Serviërs waren gegooid. Aan Servische zijde vielen zeker honderd gewonden. Een aantal verkeert in kritieke toestand.

Etnische Serviërs in Kosovo zijn tegen de onafhankelijkheid. In het noorden van Mitrovica wonen voornamelijk Serviërs, in het zuiden voornamelijk Albanezen, gescheiden door de rivier de Ibar. De belangrijkste brug over de Ibar is afgesloten met prikkeldraad en vuilniscontainers.

Na de rellen maandag heeft de VN-missie die Kosovo sinds 1999 bestuurt, haar agenten en burgerpersoneel uit het noorden van Mitrovica teruggetrokken. Die terugtrekking is ‘tijdelijk', maar Unmik kon dinsdag nog niet zeggen wanneer de VN-medewerkers naar het Servische gedeelte terugkeren.

Japan heeft dinsdag als 28ste land de onafhankelijkheid van Kosovo erkend. Servië en Rusland zijn fel gekant tegen de erkenning van Kosovo, die in strijd is met een bindende VN-resolutie.

Meer over