NAVO en Moskou niet nader tot elkaar

Het bezoek van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer aan Rusland heeft de relatie tussen de verdragsorganisatie en Moskou niet verbeterd....

ANP

De NAVO-topman gaf na afloop van een onderhoud met de Russische president Vladimir Poetin toe dat er over problematische onderwerpen, zoals de kwestie rond de Amerikaanse plannen voor een raketafweersysteem in Europa, niet veel toenadering was. Ook de Russische houding ten opzichte van eventuele zelfstandigheid van Kosovo, waar Moskou tegen is, is niet veranderd.

Poetin verklaarde overigens dat het ‘heel natuurlijk’ is dat er problemen zijn in de verhouding tussen Rusland en de NAVO. ‘In de relatief korte periode van tien jaar zijn wij uit het tijdperk waarin wij tegenstanders waren beland in het tijdperk waarin wij samenwerken. Dit zware en ingewikkelde werk kan niet zonder problemen verlopen’, aldus Poetin.

De Hoop Scheffer verklaarde op zijn beurt dat de NAVO en Rusland niet zonder elkaar kunnen en dat er geen alternatief was voor een goede verhouding. Hij pleitte er bij Moskou wel voor om niet te tornen aan het CFE-verdrag, het verdrag over de Conventionele Strijdkracht in Europa. Moskou had gedreigd dat verdrag op te zeggen als de VS de plannen voor een raketschild in Polen en Tsjechië opzegt.

Meer over