NieuwsCorruptie in Rusland

Navalny beschuldigt premier Medvedev van corrupte praktijken

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft premier Dmitri Medvedev ervan beschuldigd een zakenvliegtuig te hebben geregeld waarmee diens vrouw op staatskosten rondvliegt. Volgens Navalny gaat het om een toestel dat op naam stond van de VTB Bank, die grotendeels in handen is van de Russische overheid.

De Russische premier Dmitri Medvedev beantwoordt vragen van Russische journalisten op zijn jaarlijkse persconferentie. De beschuldigingen van corruptie door oppositieleider Aleksej Navalny kwamen niet ter sprake. Beeld AFP
De Russische premier Dmitri Medvedev beantwoordt vragen van Russische journalisten op zijn jaarlijkse persconferentie. De beschuldigingen van corruptie door oppositieleider Aleksej Navalny kwamen niet ter sprake.Beeld AFP

Aan de hand van vluchtgegevens kwam Navalny’s anti-corruptieorganisatie FBK erachter dat Svetlana Medvedeva, de vrouw van premier Medvedev, regelmatig gebruikmaakte van de Bombardier 5000. Volgens Navalny gaat het om privébezoeken: op een van haar reisjes werd de vrouw van Medvedev volgens een Griekse site voor vliegtuigspotters vergezeld door haar 16-jarige zoon.

Het toestel, dat volgens Navalny 50 miljoen dollar kost, stond geregistreerd op naam van een offshore-bedrijf dat eigendom is van de VTB Bank. Later wisselde het toestel van eigenaar en kwam de Bombardier in handen van een brievenbusfirma waar Andrej Kostin, de baas van de VTB Bank, ook een ander zakentoestel zou hebben ondergebracht. Dat vliegtuig wordt volgens Navalny gebruikt door Kostins vriendin Nailja Asker-Zade, die als presentatrice bij de staatstelevisie werkt.

Op zijn YouTube-kanaal haalde Navalny uit naar de premier. ‘Het ligt voor de hand dat de vrouw van de premier geen recht heeft op een privévliegtuig’, zei hij. ‘Medvedevs familie mag alleen maar reizen en relaxen op eigen kosten. Alle andere scenario’s vormen ofwel diefstal van overheidsgeld of smeergeld van oligarchen. Mogelijk betaalt de VTB voor die vluchten, maar dat is corruptie.’

Navalny riep Russische journalisten op Medvedev aan de tand te voelen over de reisjes van diens vrouw met het zakentoestel. De premier gaf donderdagochtend zijn jaarlijkse persconferentie. Geen van de twintig uitgenodigde journalisten bracht de kwestie ter sprake tijdens het twee uur durende gesprek.

Het is niet de eerste keer dat Navalny Medvedev beschuldigt van corruptie. Twee jaar geleden geleden publiceerde hij een onderzoek waaruit volgens hem blijkt dat de premier tal van paleizen, luxueuze villa’s, jachten en zelfs wijngaarden bezit in Rusland en het buitenland. Officieel zijn die het eigendom van een netwerk van liefdadigheidsinstellingen, maar volgens Navalny gaat het om een schijnconstructie die moet verhullen dat het in feite bezittingen van de premier betreft.

Navalny’s anti-corruptieorganisatie betrapte ook een reeks andere overheidsfunctionarissen op corrupte praktijken en het bezit van villa’s die ze onmogelijk van hun salaris hadden kunnen betalen. In een van de laatste afleveringen op zijn YouTube-kanaal richtte hij zijn pijlen op Kostin, de bestuursvoorzitter van de VTB Bank. Deze zou miljoenen euro’s aan zijn vriendin Asker-Zade hebben besteed. Zo zou hij haar geholpen hebben bij de aankoop van een duur appartement in Moskou en een villa in een chique buitenwijk die op ongeveer 4 miljoen euro wordt geschat. Navalny vroeg zich af waar Kostin het geld vandaan haalt voor die vrijgevigheid.

Meer over