Nature: 'vlinderbiljet is uiterst verwarrend'

Het stembiljet dat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Palm Beach County is gebruikt, is uitermate verwarrend en leidt tot systematisch foute stemmingen....

Van onze verslaggever

Het nummer van Nature met de brief verschijnt op 7 december. Maar gezien het urgente karakter, aldus de redactie, is de brief donderdagavond alvast op internet gezet.

De onderzoekers hebben begin november een stemlokaal nagebouwd in een winkelcentrum in Edmonton, in de staat Alberta. Daar hebben ze willekeurige voorbijgangers gevraagd een Canadese president te stemmen, waarbij ze óf het in de VS gebruikte vlinderbiljet kregen, óf een gewoon stembiljet waarop de kandidaten onder elkaar stonden. Na de stemming werd de proefpersonen gevraagd op wie ze hadden willen stemmen.

In Canada waren deze week verkiezingen. Op het vlinderbiljet waren aan de linkerkant de twee belangrijkste kanshebbers gezet, Stockwell Day, van de conservatieve Alliance Party als eerste - de positie van George W. Bush in de VS - en als tweede Jean Chrétien, van de Canadese liberalen - de positie van Al Gore op het Amerikaanse vlinderbiljet. Aan de rechterkant waren minder kansrijke kandidaten gezet, net als in Florida waar Pat Buchanan op de tweede plaats rechts stond.

Uit het onderzoek onder 120 voorbijgangers blijkt dat van de 15 die op Chrétien hadden willen stemmen, het Canadese equivalent van Al Gore, 20 procent foutief had gestemd op Clark, de tweede op het vlinderbiljet aan de rechterkant . Er gebeurde dus precies hetzelfde als in Palm Beach County, waar duizenden per ongeluk op Buchanan stemden, terwijl dat Gore had moeten zijn.

Bij een vergelijkbaar onderzoek gedaan onder ruim driehonderd studenten, maakte niemand een foute keuze. Volgens de onderzoekers zijn de ondervraagde studenten opgeleid in het invullen van complexe vragenlijsten.

Meer over