Natte tempel

Het heeft iets van een mummiekist, maar de gebruikers komen er wel nat uit. Cocoon is de naam van de nieuwste douchecabine....

fl.12.021,21. Is dat een grap? Nee, het is de uitkomst als je een product van Duitse makelij en dus met een Duits bedrag omzet in Nederlandse guldens. We hebben het over de niet onaanzienlijke kostprijs van de Cocoon, een douchecabine van Pharo. Om het even ingewikkeld te maken, Pharo is weer een submerk van Hans Grohe, die heerst in sanitair en aanverwante artikelen.

Tegen de Cocoon liepen we aan toen we een toonzaal in Arnhem bezochten, waar hij al anderhalve maand staat opgesteld zonder dat iemand de neiging had de portemonnee te trekken. In het halfjaar dat de Cocoon bestaat, waren er over het hele land dertig afnemers.

Nieuws gierigheid wekt ie wel, deze douchecabine en dat komt door zijn ongebruikelijke vorm. Het heeft wat van een mummiekist. Verstijfd, maar wel nat komt de gebruiker eruit. Dergelijke douche-eenheden waren er in het verleden in armeluis-uitvoeringen in armeluis-condities. We zagen ze in kraakpanden, opgesteld in het midden van een kamer. Dat was handig: zo spetterde je de omgeving niet nat. Nadeel was het opgesloten gevoel, omdat je stond te baden tussen drie dichte wanden.

Dat is niet het geval met de Cocoon. Een anonieme ontwerper bij Pharo is op het idee gekomen de douchewanden uit te voeren van hetzelfde pet-materiaal waaruit recyclebare flessen worden gemaakt. Dat is in het geval van de douche half-doorzichtig, in aangename kleuren oranje, blauw, groen of wit. Voyeurs zien alleen lichaamscontouren achter het pet-glas.

Op wie heeft Grohe het gemunt met de Cocoon? Immers, voor dat bedrag kun je toch ook een nis bouwen in de badkamer die een minder opgesloten gevoel geeft? Welgestelden, luidt het antwoord, mensen die oog hebben voor het detail en een opvallend meubelstuk in hun badkamer wensen. Consumenten voor wie een normale douche te gewoon is.

Dikkerds en reuzen kunnen er ook in, wordt ons verzekerd, want de bak meet 90 centimeter (dat is normaal) en de rondgetopte bovenkant heeft een diameter van 1,10 meter. Wie eenmaal in de Cocoon heeft plaatsgenomen, kan zich laten besproeien door een hoofd- en twee zijdouches. Masseren is ook mogelijk. Een thermostaat regelt de temperatuur.

Van buiten mag ie er dan als een eigentijdse mummiekist uitzien, binnen gaan de associaties meer richting ruimtevaart, zo futuristisch zien de koppen en kranen eruit. Dat schrikt even af: het idee dat je eerst omstandig aan allerlei knoppen moet gaan draaien voordat er water is.

De Cocoon past in een serie waarin ook douchezuilen en douchetempels voorkomen. Tempels? Dat zijn, zegt Hans Grohe, de minder frivool vorm gegeven natte verleiders. Dat vermoedden we al.

Volgende keer Douche 2: de Kop.

Meer over