natte chaise longue

Baden in een houten kuip is niet voor iedereen weggelegd. De eerste generatie houten baden (van de Italiaanse firma Agape) lekte, en toen dat was verholpen, was het resultaat een bad van 1,70 meter bij 1,20 meter waarin al gauw 200 liter gaat....

Nu de kinderziekten van het houten bad zijn overwonnen, lijken de voordelen de nadelen te overwinnen. Het bad schikt zich naar de lichaamsvorm door middel van een 'kuil' voor het zitvlak waardoor de benen iets omhoog komen te liggen - goed voor de bloedsom loop. Een chaise longue gevuld met water, noemt Agape het. Hoofd steuntje blijft wel geboden, maar daarvoor neme men een opgerolde handdoek. Hout isoleert beter dan metaal, zodat je ook wat langer van warm badwater kunt genieten.

Bij nader inzien is hout niet zo'n vreemd materiaal voor de badkamer: we hoeven alleen maar te denken aan het vlonder dat in de douche werd gelegd. En op de recente Woonbeurs zagen we ook douchecabines met houten wanden, watervast dankzij de scheepslak. De houten wastafel, de Gabbia no, bestond al een jaar of zes.

Een kunststof badkuip is naadloos; stalen baden worden uit mallen gevormd, hout daarentegen moet worden gelijmd. Daar geneert Agape zich niet voor. De naden in de hoeken zijn geaccentueerd met zwarte siliconenkit. Zo'n kuip zet je vrij in de ruimte. Een pronkstuk: het ontwerp van G. Benedini is eerder meubilair dan sanitair.

De enkelvoudige kuip, die nu een jaar op de markt is, is volgens de opgave van importeur Plieger, al acht keer geplaatst, terwijl de dubbele kuip aan drie huishoudens is geleverd. Dat doet vermoeden dat het geen goedkoop grapje is. Klopt: 8700 euro (ex btw) voor deze nouveauté.

Maar vergeleken met de kuip van Philippe Starck is het een schijntje. Die kost 20.000 euro en zit/ligt nog ongemakkelijk ook. Maar in alle gevallen geldt: plaatsing alleen in overleg met aannemer.

Meer over