Nationale verbroedering bij de eerste hulp

Verpleegkundigen, chirurgen en vooral gipsverbandmeesters draaiden overuren in de afgelopen schaatsweekeinden. Maar zonder mokken.

Van onze verslaggevers Violet Laverman en Peter de Waard

Bewegen is goed voor de gezondheid. En de schaatspret van de afgelopen weken leidde volgens de ziekenhuizen bovendien tot een vorm van nationale verbroedering. ‘Veel personeelsleden vonden het daarom niet erg om extra uren te draaien’, zegt een woordvoerder van het BovenIJ-ziekenhuis in Amsterdam.

Ariette van Hespen van TNO Arbeid erkent de voordelen van sporten. ‘Maar de vraag moet worden beantwoord of dat ook geldt voor een kortstondige schaatshype.’ Mieke Ripken van brancheorganisatie voor bedrijven MKB zegt dat de werkgevers de mensen hun ijspret gunnen. ‘Maar er is een keerzijde. Veel ongetrainde en oudere mensen hebben onverantwoorde risico’s genomen door op slecht ijs te gaan schaatsen. Als zij daardoor verzuimen, zitten de werkgevers met hun handen in het haar hoe ze dit moeten oplossen. Dat is de wrange keerzijde.’

De ziekenhuizen kregen de afgelopen schaatsweken een toestroom van gewonden te verwerken – zeker tien keer zoveel als door vuurwerkongelukken. Veel spoedeisende hulpposten moesten alle zeilen bijzetten om de stoet schaatsblessures te kunnen verwerken. Zo kregen de Tergooiziekenhuizen zeshonderd patiënten meer dan gebruikelijk, allemaal met schaatsverwondingen. De Gooise ziekenhuisgroep ligt in de buurt van de, onder schaatsliefhebbers populaire, Ankeveense Plassen. Stadsziekenhuizen hadden het beduidend minder druk.

Vorig weekeinde steeg het aantal slachtoffers tot een hoogtepunt. Gemiddeld meldden zich toen twee keer zoveel patiënten als normaal bij de Nederlandse hulpposten. Verscheidene ziekenhuizen, zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, maakten melding van enkele honderden extra patiënten. Het gips bleek niet aan te slepen te zijn. Bij de Isala klinieken in Zwolle werd een ‘fracturenstraatje’ ingericht op de spoedeisende hulp. Polsbreuken stonden ‘met stip op nummer één’, meldt het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Grofweg de helft van de ziekenhuizen moest extra personeel inzetten. Vooral verpleegkundigen, chirurgen en gipsverbandmeesters werden opgeroepen. Het Waterlandziekenhuis bouwde opslagruimtes en koffiekamers om tot ziekenopvang. Bij het HagaZiekenhuis in Den Haag zag het personeel aan het eind van de dag ‘wit van het vele gipsen’.

In Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en het Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk raakte het gipsmateriaal in het weekeinde op. De laatste moest operaties uitstellen tot later in de week. Door de drukte liepen de wachttijden behoorlijk op. Gemiddeld zaten mensen zo’n drie uur in de rij, al werden de spoedgevallen wel direct geholpen. Bij drie ziekenhuizen was de wachttijd op het toppunt zelfs vijf uur.

Ondanks al het leed en het lange wachten was de sfeer in de wachtkamers goed. Veel ziekenhuizen maken melding van een ‘gevoel van verbroedering’ tussen de patiënten, en ook tussen artsen en patiënten. ‘Patiënten gingen buitengewoon goed om met de lange wachttijd’, zei een woordvoerder van het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis. ‘Vrijwel iedereen had begrip voor de situatie.’ Vaak werd koffie of soep uitgedeeld.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) was er geen sprake van onoverkomelijke problemen. ‘De Nederlandse ziekenhuizen hebben laten zien dat ze in tijden van grote hectiek kunnen improviseren’, aldus een woordvoerder.

Een gewonde EImert van Middelkoop. (ANP) Beeld
Een gewonde EImert van Middelkoop. (ANP)
Meer over