Nationale cricketploeg komt klasse te kort tegen reserves Australië

Er breken zware tijden aan voor het Nederlands cricketteam. In de afgelopen jaren werd veel vooruitgang geboekt met als voorlopig hoogtepunt de kwalificatie voor het WK in Pakistan....

Van onze cricketmedewerker

AMSTERDAM

Zaterdag verloor Nederland de tweede interland tegen de reserves van Australie kansloos. Australie kwam aan bat tot 244 runs. Nederland antwoordde met een mager totaal van 183. Beide duels maakten duidelijk dat wedstrijen in Nederland door de internationale top niet langer als een vrolijke onderbeking van een langdurige toer worden beschouwd. Het 'kleine broertje' wordt eindelijk serieus genomen.

Zaterdag trad Nederland aan zonder de routiniers Lubbers en Aponso. Eens te meer werd duidelijk dat de ploeg nog lang niet zonder die, vaak omstreden, routiniers kan. Op weg naar het wereldkampioenschap zullen dan ook enige harde noten moeten worden gekraakt. Naast Lubbers en Aponso zal ook de professional Lefebvre vanuit Engeland zich bij het team voegen. De rentree van Van Troost, die het wachten op een debuut voor Engeland zat lijkt te zijn, zou ook zeer welkom zijn. Zelfs de al eerder afgedankte Nederlandse Pakistaan Khan (VRA) zou gezien zijn lokale kennis van de graswickets nog een herkansing verdienen.

Om enigzins bestand te zijn tegen de kracht van de grote landen moeten de Nederlandse cricketers vooral mentaal harder worden. Aan bat lijkt de basis vaak behoorlijk, maar slagen de spelers die na de top in actie komen er onvoldoende in de tegenstander op de proef te stellen. De bowlers en fielders missen daarnaast de ervaring om echte druk uit te oefenen. Grote krachtmetingen blijven daarom welkom.

HAARLEM: oefenwedstrijd: Nederland 183 a.o.-Australie 244/7. Australie: Love 74, Elliot, 101, McIntyre 5/12/10, Law 3/48/9. Nederland: Clarke 31, Cantrell 34, Van Noordwijk 49, Zuiderent 16, Boerstra 19, De Leede 2/59/10, Bradley 2/41/10.

Meer over